Počelo čišćenje Potpećkog jezera, kamioni natovareni otpadom krenuli prema deponiji Duboko

Priboj – Mehanizacija „Srbijavoda“ i EPS-a stigla je na Potpećko jezero kod Priboja i započelo se sa uklanjanjem otpada koje je donela reka Lim sa svojim pritokama i tako od prirodnog bisera napravila pravu ekološku bombu.

Čišćenje Potpećkog jezera, foto: PP Media

Procena je da jezerom trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala, pretpostavlja se da je deo težeg otpada potonuo, što će biti provereno kada dozvole vremenske prilike.

– Svo ovo smeće koje se izvuče iz vode će uz poštovanje svih mera i standarda biti transportovano na deponiju Duboko. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice – kazao je Goran Puzović, direktor JP „Srbijavode“.

Foto: A.Rovčanin

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši. U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

– Ovo je kratkoročno rešenje,a za dugorono je potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi, jer nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i naravio je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče – rekao je Aleksandar Janović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Velike količine otpada koji je potonuo, prave problem radu hidroelektrane na jezeru Potpeć. Trenutno su na terenu mašine „Srbijavoda“ i EPS-a, a očekuje se da će kasnije biti uključne i ekipe lokalne samouprave, koje će pomagati da se otpad ukloni iz svojevrsnih „džepova“ koji je biti formirani na vodenoj površini, prilikom izguravanja smeća uz pomoć čamaca.

PP Media