Počeo Zlatarfest – četiri dana dobrog provoda na Zlataru

Zlatar – U Novoj Varoši počeo je „Zlatarfest“ i trajaće sve do nedelje 28. jula. U okviru manifestacije, ustanovljene pre šest godina u cilju promocije potencijala zlatarskog kraja, objedinjeni su najznačajniji lokalni turistički događaji, a festival će obeležiti bogat muzičko-zabavni program uz učešće poznatih estradnih ličnosti. Prvo veče na centralnoj pozornici na gradskom Trgu nastupio je muzički karavan RTS-a Lepa Lukić, Milan Topalović, Branka Sovrlić, Nada Topčagić i drugi poznati pevači. Pre zvaničkog otvaranja manifestacije Zlatar je dobio nove sadržaje, u rad je pušten zip lajn a otvorene su i nove pešačke staze.

RTS-ov karavan privukao više hiljada posetilaca na gradskom Trgu

Okosnicu “Zlatarfesta”, događaja turističkog karaktera čine „Zlatarska regata“, „Zlatne ruke Zlatara“ i „Najbolja zlatarska čorba“. Кulturni segment “Zlatarfesta” obeležiće Sabor pevanja iz vika, smotra folklora, na kojoj će učestvovati preko 300 folkloraca iz Užica, Sjenice, Bajine Bašte, Ivanjice i grada domaćina, izložba likovnih radova “Zlatarske palete” i pozorišna predstava “Šašavi bluz”. Tokom “Zlatarfesta” ni ljubitelji sporta neće ostati uskraćeni. Memorijalni turniri u malom fudbalu i košarci, kup Zlatara u obaranju ruke, igre na vodi i u pesku, samo su neki od brojnih sportskih sadržaja koji će se tokom manifestacije održavati na različitim lokacijama i borilištima u samom gradu i van njega.

Folkloraši defilovali gradskim ulicama, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević otvarajući manifestaciju je naveo da je Zlatar nedavno proslavio značajan jubilej 90. godina organizovanog bavljenja turizmom. On je potsetio na brojne investicije koje su realizovane na ovoj planini u cilju privlačenja novih gostiju.

Zlatarfest je otvori prvi čovek opštine Radosav Vasiljević, foto: www.ppmedia.rs

– Svesni smo lepote koju nam je priroda darovala, dužni smo da je predstavimo kao celovitu turističku ponudu i da za svakog potencijalnog turistu imamo sluha. Bogaćenje turističkih sadržaja je prioritet za opštinu – kazao je između ostalog Vasiljević.

Direktor Turističke organizacije Zlatar, Branko Pucarević, izrazio je nadu da će predstojeći dani druženja i zabave privući veliki broj gostiju i animirati lokalno stanovništvo.

– Sa prilično skromnim budžetom od oko 3,5 miliona dinara, ugovorili smo kvalitetne i raznovrsne kulturno-zabavne programe, što nam uliva nadu da ćemo nadmašiti nivo prošlogodišnjeg, odnosno, svih prethodnih festivala – očekuje Pucarević .

Direktor TO Zlatar Branko Pucarević, foto: www.ppmedia.rs

U toku najznačajnije manifestacija opštine Nova Varoš, “Zlatarfesta”, Zlatar je dobio nove sadržaje, namenjene pre svega turistima koji su na ovoj planini sve brojniji. U rad je pušten zip lajn a otvorene su i nove pešačke staze.

Sa predsednikom opštine Radosavom Vasiljevićem, vrpcu je ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija presekao državni sekretar Miroslav Knežević, koji je naglasio da je ulaganje u infrastrukturu najsigurniji put za razvoj turizma i uvećanje broja turista te da će nadležno ministarstvo nastaviti da ulaže u Zlatar, jednu od sedam najznačajnijih planinskih turističkih destinacija u Srbiji.

Novi zip lajn isprobao predsednik opštine Radosav Vasiljević, foto: www.ppmedia.rs

Vrednost ovog projekta za koji je realizovan preko TO Regija Zapadna Srbija je 5 miliona dinara od čega je polovinu finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija a polovinu lokalna samouprava.

Zip lajn na Zlataru dug je 930 metara od čega je odlazna putanja duga 610 a povratna 320 metara. Visinska razlika iznosi 120 metara.

Presecanje vrpce n novoj pešakoj stazi, foto: www.ppmedia.rs

Pored ovog projekta u pešačke staze uloženo je 3 milona dinara a u planu su i novi koji će unaprediti turistički razvoj Zlatara kao što je stadion za visinske pripreme u koji će biti uloženo 30 miliona dinara, dečje igralište vrednosti 3 miloina.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *