Počinje polaganje male mature, danas test iz srpskog jezika

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji polažu završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 časova i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji. Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da testiranje traje 120 minuta.

Foto: A.Rovčanin

U sredu, 19. juna osmaci će polagati završni ispit iz matematike, a 20. juna iz izbornog predmeta.
Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis, potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.
Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biće objavljeni u subotu, 22. juna.

Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 25. juna, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Popunjavanje liste opredeljenja je 26. i 27. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama.

Prvobitno je bilo planiramo da se završni ispit održi 17, 18. i 19. juna, ali je pomeren za dan kasnije, odnosno za 18, 19. i 20. jun, nakon zaključka Vlade Srbije da 17. jun, drugi dan Kurban-bajrama, bude neradni dan za islamske vernike u Srbiji.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno onlajn korišćenjem portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

PP Media