Podneta krivična prijava protiv direktorke Centra za socijalni rad

Sandžačka demokratska partija u Prijepolju podnela je krivičnu prijavu protiv direktorke Centra za socijalni rad Sabire Hadžiavdić zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Njoj se prijavom na teret stavlja nezakonita nabavka novogodišnjih poklon paketića, nabavka i ugradnja prozora i izrada akta o proceni rizika i obezbeđenju lica, imovine i poslovanja Centra za socijalni rad. Krivična prijava podneta je i protiv drugih lica koji su učestvovali u nezakonitom sticanju materijalne koristi. Detalje prijave predstavnici ove partije izneli su medijima na konferenciji za novinare.

Detalje iz krivične prijave o sumnjivoj nabavci novogodišnjih poklon paketića novinarima je prenela odbornica Samira Ćosović. Ona ja kazala da je u prijavi između ostalog izražena sumnja da su paketići plaćeni višestruko skuplje od tržišne cene, da nisu sadržali sve artikle predviđene javnom nabavkom te da ih je preuzelo lice koje nije zaposleno u Centru za socijalni rad i da jedan broj preuzetih paketića nije isporučen korisnicima Centra.

– Ti pokloni su plaćeni 3 hiljade dinara, a da niko od zaposlenih nije mogao da vidi specifikaciju sadržaja poklona jer je uz njih samo stigao račun na kojem piše poklon paket. Na računu za poklon pakete vidi se ime i prezime lica koje je preuzelo pakete i koje nema bilo kakve veze sa Centrom za socijali rad. Prema našim saznanjima nije psotojala nikakva stručna komisija za odabir sadržaja poklona već je to direktorka lično birala i sama ugovarala posao. Nama su se javili roditelji koji su slikali i napisali šta je sadržao paket a posedujemo i spisak artikala koje je sadržao poklon paket. Proverom kod trgovaca utvrdili smo da je realna cena paketa iznosila 900 dinara a ne tri hiljade koliko su oni plaćeni – kazala je između ostalog odbornica Samira Ćosović.

Izudin Šantić se osvrnuo na izradu akta o proceni rizika i obezbeđenju lica i imovine koje je za potrebe Centra za socijalni rad izradila jedna beogradska firma. Pored toga što ova socijlna ustanova nije imala potrebu za izradom ovog dokumenta on je plaćen višestruko skuplje od realne cene zbog čega je Centar za socijalni rad oštećen, kazao je Šantić.

– Mi smo se obratili jednoj relevantnoj agenciji u Beogradu koja se bavi izradom pomenutih akata i došli do informacije da ta izrada košta oko 139 hiljada dinara, što znači da je po ovom osnovu budžet opštine oštećen za blizu pola miliona dinara – naglasio je Šantić.

Predsednik OO SDP u Prijepolju Esad Hodžić na konferenciji je govorio o tome kakoje Centar oštećen prilikom nabavke i ugradnje prozora na ovoj ustanovi, kao dokaz za to novinarima je pokazao četiri ponude sa istom specifikacijom ugrađenih materijala i prozora na zgradi Centra za socijalni rad koje su bile višestruko niže od onih koje je ova ustanova nabavila.

– Dobili smo ponudu od firme iz Prijepolja na 58 hiljada dinara, zatim od firme iz Užica na 55 hiljada, firme iz Novog Pazara 52 hiljade i firme iz Čačka na 50 hiljada dinara sa uračunatim porezom i ugradnjom. Znači iz svega priloženog vidi se da je Centar za socijalni rad oštećen na ovoj nabavci – kaže između ostalog Hodžić.

Iz ove stranke izrazili su nadu da će tužilaštvo i nadležni državni organi brzo reagovati i rasvetliti ceo slučaj. Takođe najavljeno je i da će o ovom događaju upoznati državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Srbije.
PP Media