Podrška Evropske unije ženama i mladima iz Nove Varoši za pokretanje biznisa

Nova Varoš – Nezaposlene Novovarošanke i mladi početnici i početnice u privatnom preduzetništvu imaju priliku da putem javnog poziva EU PRO Plus programa konkurišu za bespovratna sredstva Evropske unije. Кonkurs je u toku i traje do 12.septembra, a podrška u nabavci opreme i uvođenju usluga iznosiće po pojedinačnom projektu od 5.000 do najviše 10.000 evra.

Foto: A.Rovčanin

Evropska unija će kroz novi program podržati žene i mlade početnike u biznisu na teritoriji 43 lokalne samouprave u Srbiji u kojima deluje razvojni program EU PRO Plus, među kojima je i Nova Varoš.

-EU je za ovu namenu opredelila ukupno 375.000 evra. Finansijska podrška kandidatkinjama i kandidatima čiji predlozi projekata dobiju „zeleno svetlo“ na javnom pozivu biće usmerena za nabavku nove opreme i uvođenje savremenih usluga, a sa ciljem da se podstakne oblast preduzetništva– navodi se u saopštenju EU PRO Plus.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposlene žene i mladi od 18 do 30 godina, prijavljeni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i oni čije su preduzetničke firme registrovane tokom 2022.godine ili nakon toga.

Program se, inače, realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije. Кako bi potencijalnim kandidatima približili uslove konkursa, predstavnici Programa održaće do isteka javnog poziva više informativnih sesija u nekoliko gradova i opština obuhvaćenih EU PRO Plus.

U Novoj Varoši je, inače, preduzetnička inicijativa „slabašna“ u odnosu na opštine u okruženju i šire, te se očekuje da bi ovakvi javni pozivi u budućnosti mogli da promene nimalo „ružičastu“ statistiku na ovom polju. Vlasnici firmi i preduzeća koji imaju manje od 30 godina su na teritoriji naše opštine prava retkost, a ništa bolja situacija nije u oblasti ženskog preduzetništva.

-Od ukupno 626 registrovanih privrednih subjekata na teritoriji opštine , svega 154 su u vlasništvu žena, što je oko 25 odsto. Po strukturi privredne delatnosti, uglavnom je reč o preduzetnicama koje se bave poslovima koji se tradicionalno vezuju za uslužni sektor (frizerski i krojački saloni, trgovinske radnje, knjigovodstvene agencije) – kaže za “Varoške novine” Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Varoške novine i PP Media