Pojačan inspekcijski nadzor

SRBIJA – Pojačani inspekcijski nadzori u svim centrima za socijalni rad i odeljenjima za dečiju zaštitu pri opštinskim i gradskim upravama, vršiće se od danas pojačanim intenzitetom, po nalogu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, a tokom vanrednog stanja u Republici Srbiji.

Osim inspekcijskog nadzora u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, pokrenuta je i akcija “tajni klijent”, koja za cilj ima proveru dostupnosti informacija građanima telefonskim putem, kao i ljubaznost zaposlenih.

Naime, inspektori socijalne zaštite koji su dobili rešenje za rad od kuće, potpuno anonimno i po slučajnom izboru, u toku radnog vremena svakog radnog dana, pozivaće ustanove odnosno službe, kako bi proverili da li se zaposleni javljaju na dežurne telefone, da li građanima daju potpune i tačne informacije. Takođe ovom akcijom će se proveravati i njihova ljubaznost.

“Na osnovu zakona koji nam to omogućavaju, odlučili smo da u vreme vanrednog stanja vršimo pojačanu kontrolu sprovođenja poverenih poslova. Dužnost i obaveza Ministarstva je da vodi računa o dostupnosti informacija, o pravima i uslugama naših građana”, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da u uslovima vanrednog stanja i ograničenja kretanja, telefonska komunikacija mnogima predstavlja jedini način da dođu do informacija kako bi ostvarili prava koja im po zakonu pripadaju.

„O rezultatima ove akcije Ministarstvo će periodično informisati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao i Ministarstvo nadležno za kontrolu i rad opštinskih organa i Zaštitnika građana, u cilju preduzimanja mera iz njihove nadležnosti“, objasnio je Đorđević.

Po ovom principu kontrolu svojih filijala će raditi Nacionalna služba za zapošljavanje i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

PP Media