Polaganjem venaca obeležena osamdesetogodišnjica Prijepoljske bitke

Prijepolje – Danas je u Prijepolju komemoracijom u Spomen kompleksu „4. decembar“ obeleženo 80. godina jedne od najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije, u kojoj je poginulo 500 partizana.

Foto: A.Rovčanin

Na komemoraciji su položeni venci Opštine Prijepolje, Vojske Srbije, SUBNOR-a i boračkih organizacija iz zemalja i mesta čiji su borci izginuli u odbrani partizanske bolnice u Prijepolju.

Član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Milan Lučić izrazio je  zahvalnost delegacijama koje su  došle da se poklone palim žrtvama. On je ukazao na važnost očuvanja sećanja na žrtve koji služi kao podsetnik na to kako se žrtvuje za slobodu.

Foto: A.Rovčanin

Predsednik Privremenog organa opštine Prijepolje Izudin Šantić, u obraćanju rođacima poginulih partizana u Prijepoljskoj bitci naglasio je da je ova bitka ušla u udžbenike istorije a da se posebno izučava u vojnim školama.

– Prijepoljska bitka je poznata kao početak šeste neprijateljske ofanzive u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije. U Prijepolju su pre 80 godina pobedili mrtvi a živih je ostalo vrlo malo. Nije sramota pasti, sramota je ne podići se. Poput naših predaka, slavnih boraca Prijepoljske bitke, i mi se danas uzdižemo iz svih nedaća u koje nas je egzistencija u prošlost bacila. Radimo to sa pijetetom prema precima i odgovornošću prema potomcima – kazao je između ostalog Šantić.

Prijepoljska bitka otvorila je Šestu neprijateljsku ofanzivu, u nemačkoj istoriografiji nazvanu „Operacija Kugelblic“ , koja je, po upotrebljenim snagama, bila najveća antipartizanska akcija 1943. godine.

Foto: A.Rovčanin

Operacija je trajala od 4. do 16. decembra u Sandžaku i istočnoj Bosni. Protiv 12.000 partizana iz Druge proleterske i Pete krajiške divizije, bilo je angažovano 75.000 Nemaca iz Vermahta i SS-a, pripadnika Bugarske vojske, četnika, a u napadu je učestvovala i 369. legionarska divizija Vermahta koju su popunjavali regruti iz Hrvatske.

PP Media