Policijski čas ostaje za praznik

Predstojećeg vikenda na snazi će biti zabrana kretanja od petka od 18 časova do ponedeljka do 5 ujutru, dok će za prvomajske praznike najverovatnije biti uveden trodnevni policijski čas, saznaju „Novosti“.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Konačna odluka o dužini zabrane kretanja koja će važiti sledećeg vikenda još nije doneta, ali je, po mišljenju struke, najracionalnije da se ne ugroze pozitivni trendovi pada broja zaraženih. Tako je najrealnija opcija produženog policijskog časa – od četvrtka, 30. aprila od 18 časova, do ponedeljka, 4. maja, do pet ujutru.

Takođe, preovlađuje i stav da se pitanje eventualnog ukidanja vanrednog stanja nađe na dnevnom redu tek posle Đurđevdana, 6. maja.

Mere koje su donete u borbi protiv pandemije kovida 19 donekle su ublažene, pa je tako zabrana kretanja radnim danima skraćena za jedan sat i sada traje od 18 sati do pet ujutru.

Takođe, najstarijim građanima dozvoljen je izlazak napolje tri puta nedeljno – utorkom, petkom i nedeljom, od 18.00 do 1.00, u trajanju od pola sata, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Druge radnje trebalo bi da budu otvorene od 27. aprila ako imaju manje od 300 kvadrata. Reč je o frizerskim salonima i salonima lepote, teretanama, ali će za njih morati da bude obezbeđena posebna zaštita. Za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, aerodrome, restorane i kafiće planirano je otvaranje između 3. i 10. maja.

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv infekcije virusom korona upozoravaju da građani i dalje moraju biti na oprezu i maksimalno poštovati sva pravila kako bi se sprečilo da se epidemijska kriva izmakne kontroli i poveća broj zaraženih.

Novosti i PP Media