Novovaroški Dom zdravlja dobio novi digitalni rendgen aparat

Nova Varoš – Vlada Republike Srbije poklonila je Domu zdravlja u Novoj Varoši novi digitalni rendgen aparat, drugi u poslednjih godinu dana. Savremena aparatura za službu rendgenske dijagnostike, vredna oko deset miliona dinara, doprineće da se u značajnoj meri unapredi kvalitet zdravstvene zaštite stanovništva u zlatarskom kraju.

Aparat pušten u funkciju, a prostorije renovirane, foto: Varoške novine

Direktor lokalne zdravstvene ustanove dr Branko Popović kaže da je novi aparat japanskog proizvođača instaliran i ovih dana pušten u funkciju po svim predviđenim propisima i standardima, a da su prostorije službe kompletno renovirane i opremljene pratećom opremom. Služba za rendgensku dijagnostiku sada optimalno zadovoljava sve potrebe lokalnog stanovništva u ovom segmentu zdravstvene usluge, a koliko je ulaganje bilo neophodno najbolje svedoči podatak da pre ovih donacija stara izrabuvana aparatura nije zanavljana pune četiri decenije.

-Od novog rendgen aparata benefite imaju i građani i zdravstveni radnici. Pacijenti jer im je omogućena kvalitetnija, brža i bezbednija izrada rendgenskih snimaka, a koji su jako važni i za preventivne i za dijagnostičke preglede. U najtežim periodima korone rađeno je i do stotinak snimaka samo pluća, što je bio ogroman pritisak i za pacijente i tehničare odnosno lekare – kaže za „Varoške novine“ dr Popović i pojašnjava da je proces snimanja na oba donirana digitalna aparata daleko efikasniji i brži nego na klasičnim, kao i da lekar za svega par sekundi dobija jasan snimak na svoj kompjuteru. Кvalitetan i brz snimak olakšavaju posao lekaru kako bi uspešno uspostavio dijagnozu, terapiju, nastavak lečenja…

Ovakav savremeni tip rendgen aparata koristi se, inače, za sve vrste radiografskih snimanja, a konstrukcijom i tehničkim karakteristikama ispunjava sve potrebne standarde i za pristupačnost invalidnim pacijentima.

-Nastavljamo sa ulaganjima, tako da će uskoro novu digitalnu opremu i aparaturu dobiti i služba laboratorijske dijagnostike – najavljuje dr Branko Popović.

Izvor: Varoške novine