Polimlje obeležilo 90. godina novina u Prijepolju

Prijepolje – Devedeset godina od izdavanja prvih novina u Prijepolju informativno preduzeće „Polimlje“ obeležilo je almanahom – jubilarnim izdanjem „Polimlja“, jedinstvenom publikacijom o novinama, ljudima i događajima kroz vreme.

Foto: A.Rovčanin

Obeležavanje ovog značajnog jubileja podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja a promocija  specijalnog izdanja „Polimlja” organizovana je u Biblioteci „Vuk Karadžić“ uz razgovor sa prijateljima pisane reči u Prijepolju.

1. februara pre 90 godina u Prijepolju su izašle prve novine – Sandžak. Kroz vreme, pod raznim pritiscima njihov je se naziv menjao. Pre Drugog svetskog rata nosile su ime Raška, Novi sandžak a zatim i Glas Polimlja i aktuelno Polimlje koje se na trafikama može kupiti i dan danas. Uz gitaru i Šobiceve “Stare novine” zaposleni u informativnom preduzeću Polimlje, kolege novinari i ljubitelji i poštovaoci pisane reči okupili su se u biblioteci Vuk Karadžić da obeleže ovaj važan jubilej . Govorilo se o značaju trajanja prijepoljskih novina ali i zašto se nakon 90 godina i dalje sa istim interesovanjem čitaju.

Povodom 90 godina novina u Prijepolju, redakcija Polimlje pripremila je alamanah, jedinstvenu publikaciju na stotinu strana koju cine stranice novina od 1932. do 2021. godine.

-Na svakoj stranici imate po jednu godinu Prijepolja i mislim da je to od neprocenjive vrednosti. To je dokument prvog reda, bez komentara, izuzev mog uvodnika da bih ljudima objasnila zašto je nastala ideja tako da svi koju budu želeli moći će sami da donose sudove. Otkriće istoriju Prijepolja jer je upravo istorija Prijepolja na stranicama ovog almanaha – kaže Indira Hadžagić, novinarka lista Polimlje.

Foto: A.Rovčanin

Cela priča o novinama svela se na tri žene koje su skoro tri decenije činile redakciju Polimlja. U doba savremenih medija, kada internet i portali preuzimaju primat nad štampanim medijima, biće potrebno puno truda i entuzijazma da se nastavi tradicija Polimlja i da opstane na izuzetno surovom tržištu, ističe novi direktor lista Polimlje Goran Reković.

-Polimlje očekuje brža finansijska konsolidacija u koju moramo ući već u prvim mesecima. Očuvati ono što su ove tri žene održale do sada je veliki zazov. Potrebno je sačuvati posebnost a odgovoriti na  novo vreme i trendove. Poseban problem će se javiti kada krenemo u penziju, jer su naše godine upitne, zato moramo ulagati i proizvoditi nove generacije koji će imati izraženu kulturu pisanja i na kojima ostaje budućnost – navodi Reković.

Kompletan tiraž 90 godina Polimlja, jubilarno izdanje lista Polimlje biće podeljen čitaocima besplatno zahvaljujući Ministartsvu kulture i informisanja koje je podržalo ovu ideju i pomoglo njeno finansiranje.

PP Media