Prijepolje, Priboj: Šteta u voćnjacima nastala tokom aprilskog mraza kreće se i do 90%

Nepovoljne vremenske prilike krajem aprila meseca, praćene snegom i jakim mrazem ostavile su traga i pričinile veliku štetu voćarima u Polimskoj dolini. Nakon preporuke lokalnim samoupravama izdatim od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da se sagleda stanje na terenu i utvrdi šteta na voćnjacima formirane su komisije u saradnji sa poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom iz Užica koje su taj deo posla odradile i izveštaj prosledile resornom ministarstvu.
Prema podatcima tročlane komisije u Prijepolju koju su činili Andrija Radulović, Ifet Hamzić i Zorica Lazić najveću štetu sneg i mraz naneli su šljivama gde je ona procenjena čak na 90%. Pod zasadom šljive u Prijepolju se nalazi površina od oko 600 hektara. Voćari koji su pod zasadom imali kupinu i jabuku prošli su nešto bolje, gde procenjena šteta iznosi 70% a pod ovim zasadom je površina od 170 hektara (100 ha jabuka, 70ha kupina ). Na površini od 550 hektara koliko se procenjuje da ima pod zasadom maline, mraz je “obrao” 60% ovogodišnjeg roda.

Izveštaj komisije o šteti pričinjenoj u prijepoljskim voćnjacima, foto: www.ppmedia.rs


Voćari iz Prijepolja ne polažu baš prevelike nade da bi Ministarstvo poljoprivrede posle ovog izveštaja moglo da im nadoknadi nastalu štetu ali najavljuju da će pomoć tražiti.
– Mraz nam je desetkovao ovogodišnji rod maline. Mi ćemo se obratiti za pomoć kako resornom ministarstvu tako i lokalnoj samoupravi od koje očekujemo da pronađe način i bar donekle nama proizvođačima nadomesti štetu koju smo pretrpeli – revoltirano kaže ispred Udruženja malinara Mirsad Obućina.
Kada je u pitanju opština Priboj prema podacima stručne komisije šteta u ovoj opštini je daleko manja u odnosu na Prijepolje pa se ona procenjuje u zavisnosti od vrste voća a i nadmorske visine od 15% u nižim delovima pa do 30% u višim delovima opštine.
PP Media