Pomoć za pljevaljske stočare

Prijepolje/Pljevlja – Humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda u saradnji sa Eparhijom mileševskom i finansijsku pomoć Vlade Srbije preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pomogla je 40 srpskih domaćinstava, sa teritorije Opštine Pljevlja, koja broje više od 200 članova, od kojih su preko 100 deca.

Foto: Eparhija mileševska

Dvadeset domaćinstava dobilo je steonu kravu ili junicu, svako od njih u obavezi je da prvo tele preda drugoj porodici. S obzirom da grla nisu kupljena od velikih farmi već od drugih poljoprivrednih gazdinstava efekat pomoći opštini Pljevlja je dvostruk.

Episkop mileševski Atanasije bio je u Pljevljima, domaćin direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu  Arno Gujonu i humanitarnoj organizaciji Stara Raška, koji su realizovali projekat, vredan preko 45.000 eura, pomoći mladim seoskim domaćinstvima sa više dece.

Projekat, koji je realizovala humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda u saradnji sa Eparhijom mileševskom, finansira Vlada Republike Srbije preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Nakon dočeka u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Gukama Episkop Atanasije je drage goste poveo do parohijskog doma Sveti Sava gde je priređena kraća svečanost uz kulturno-umetnički program koji su izveli članovi КUD Pljevlja, a zatim i uručenje Ugovora o donaciji.

Episkop mileševski Atanasije je pozdravio Anro Gujona i predstavio ga kao velikog dobrotvora srpskog naroda, koji je mnogo pomogao srbima, naročito onima na Кosovu i Metohiji, gde je pružao pomoć prilikom izgradnji škola a pomogao je siromašnima i deci.

– Кrave smo kupili od lokalnih prodavaca, poklonili smo ih meštanima a oni će dalje telad koju dobiju proslediti svojim komšijama, tako da sve ostaje na teritoriji opštine Pljevlja. Ponosan sam što smo ovim projektom pomogli izuzetno vrijednim ljudima u Crnoj Gori – kazao je Anro Gujon.

Projekat Ekonomsko osnaživanje severa Crne Gore vredan je više od 45.000 eura i sprovodi ga humanitarna organizacija Stara Raška čiji je predsednik Upravnog odbora Vojin Vučićević kazao da su Pljevlja prva opština u Crnoj Gori gde ova organizacija koja postoji više od 20 godina vrši svoje delovanje.

Inače pored brojnih gostiju i porodica koje su uključene u ovaj projekat svečanosti je je prisustvovala otpravnica poslova u ambasadi Srbije u Podgorici Jelisaveta Čolanović, izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić, sveštenstvo Eparhije mileševske i mnogi drugi.

PP Media