Bez poskupljenja nema ni kvalitetnog grejanja

Nova Varoš – Grejanje oko 700 stanova i pedesetak poslovnih objekata u Novoj Varoši startovaće na vreme – 15.oktobra. U „Energiji Zlatar NV“, međutim, potrošačima na sistemu centralnog grejanja tople radijatore obećavaju samo do 1.decembra jer je preduzeće u finansijskoj dubiozi i nemogućnosti da nabavi nove količine energenata potrebne do kraja grejne sezone.

Foto: A.Rovčanin

-Zbog divljanja cena energenata, kao i svih drugih poskupljenja, uspeli smo da za sada, i to iz kredita, obezbedimo samo oko 200 tona mazuta koliko će biti dovoljno da se do početka decembra zagreva šezdesetak hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Ako nam Opštinsko veće ne odobri još letos predloženo poskupljenje naših usluga za oko 50 odsto, nećemo moći da se izvučemo iz krize i garantujemo redovnu isporuku toplotne energije ni građanima ni pravnim subjektima – tvrdi za „Varoške novine“ direktor „Energije“ Zoran Đokić.

-Po sadašnjim cenama, koje se bez uračunatog PDV kreću u rasponu od 106,48 dinara po metru kvadratnom za individualne potrošače do 181,5 za privredu odnosno pravna lica, biće neizvodljivo da nabavimo nove količine mazuta i peleta, a kamoli da izmirimo plate i druge brojne prateće troškove- kaže Đokić.

Đokić naglašava da prihod preduzeća po sadašnjem cenovniku usluga na godišnjem nivou iznosi 90,2 miliona dinara, a da im je za nabavku energenata, troškove struje, vode i prevoza mazuta potrebno 113.000.000 dinara. Podseća i da je trenutna cena mazuta po kilogramu blizu 114 dinara, a da su ga lane u ovo vreme plaćali po gotovo duplo nižoj ceni. Pelet se u prošloj grejnoj sezoni kupovao za 250 evra po toni, a trenutno košta 360 evra i to ako ga ima u prodaji. Direktor „Energije“ tvrdi da su zbog izuzetno teške situacije sa nabavkom energenata, mnoge lokalne samouprave u okruženju i širom Srbije već usvojile odluke o poskupljenju grejanja, a da mu nije baš najjasnije zašto to ne učine i novovaroški većnici , koji su predlog „Energije“ skinuli sa dnevnog reda poslednje dve sednice Opštinskog veća.

„Energija Zlatar NV“, inače, gazduje sa četiri gradske i dve interne kotlarnice (Vrtić i Dom zdravlja). Tokom jedne grejne sezone u zavisnosti i od vremenskih uslova, potroši se od 850 do 900 tona mazuta i oko 250 tona peleta. I pored toga što je poslovanje preduzeća bremenito problemima, iz sopstvenih sredstava u iznosu od oko milion dinara, „Energija“ je obavila redovni remont instalacija i postrojenja. Hladne probe radijatora planirane su 6.i 7.oktobra, tople 10 i 11, kako bi sve bilo spremno za start nove, za sada, neizvesne grejne sezone za oko 25 posto žitelja Nove Varoši su na sistemu centralnog grejanja.

Varoške novine i PP Media