Poražavajuća statistika, sve manje predškolaca u Polimskoj dolini

Tri prešdškolske ustanove u Polimskoj dolini upisaće u predškolski pripremni program ove godine skoro stotinu mališana manje u odnosu na lanjsku godinu. Upis predškolaca za mališane rođene između 1. marta 2011. i 28. februara 2012. krenuo je 1.aprila i trajaće do sve do 31. maja, do tada će roditelji ili staratelji dece morati da ih upišu u predškolski pripremni program, koji je zakonski obavezan.
Direktorka Predškolske ustanove “Miša Cvijović” iz Prijepolja, Tanja Svičević, kaže da ove godine očekuje upis do 320 predškolaca, što je za oko 50 mališana manje nego prošle godine.
– Za upis u neki od naših predškolskih objekata, potrebno je da roditelji dođu sa potvrdom o obavljenom lekarskom pregledu i izvodom iz matične knjige rođenih i da se jave u vrtić „Naša radost“ najkasnije do 1. juna – poručuje direktorka ove obrazovne ustanove.

Predškolske grupe u Polimskoj dolini sve tanje i tanje, foto: www.ppmedia.rs


Predškolsa ustanova “Neven” iz Priboja raspolaže sa tri vrtića u koja borave ukupno 523 mališana. Direktorka, Jasna Kojadinović ističe da će ove godine biti znatno manje dece upisano u predškolski pripremni program u odnosu na isti period prošle godine.
– Ove godine očekujemo da u naša tri objekta primimo oko 154 predškolca, što je za oko 30 manje nego prošle godine – pojašnjava ona.
Negativan trend smanjenja broja dece za upis u predškolski pripremni program nastavljene je i u gradu podno Zlatara. Naime, kako kaže Dragana Ćirović direktorka Predškolske ustanove “Paša i Nataša” ovo će biti treća godina za redom kako ova ustanova sve manje mališana upisuje u predškolski pripremni program.
– U 2015-toj godini imali smo upisano 85 mališana, prošle godine taj broj je iznosio 65, ove godine očekujemo da on bude još manji ali dok se ne završi upis neželim da licitiram koliko će to tačno biti – kaže Dragana Ćirović.
PP Media