Porušena jedna od najstarijih džamija u Novom Pazaru

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je danas Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS) da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih građana.

IZuS je u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju i u narodu poznatu kao Arab džamija, za šta kako u lokalnoj samoupravi tvrde nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.

Porušena Arab džamija u Novom Pazaru

Objekat koji se u prvi put dokumentima pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.

Danas su radnici pod nadzorom IZ ulonili ceo objekat, osim minareta, koje je tokom proleća takođe znatno oštećeno udarom goroma.

„Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena – bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku“, navodi se u saopštenju gradske Komisije.

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, a da je Zavod 31. maja doneo Rješenje kojim se zabranjuje izvođenje radova na krovnoj konstrukciji.

„Arap džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima“, saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.

Ime Arab džamije neki pogrešno nazivaju Arap džamija i vezuju za nacionalnost graditelja, zapravo potiče od reči Harab (porušena na turskom), kako je nazivana od 1689. godine kada je bila spaljena.

Izvor: Radio sto plus I.Slezović