Poslovni susreti na Zlataru okupili 130 privrednika

Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju u sklopu projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji“ organizovala je na Zlataru Poslovne susrete i mini sajam “Start up” kompanija. Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u odabranim regionima putem šireg povezivanja. Poslovni susreti koji su okupili više od 130 preduzeća iz 12 opština i gradova predstavljaju jedinstvenu mogućnost povezivanja firmi iz različitih regiona koje deluju u istom sektoru, s ciljem predstavljanja i otkrivanja novih proizvoda i usluga, istraživanje novih poslovnih mogućnosti kako bi pronašli nove potencijalne klijente i dobavljače i partnere za zajednička ulaganja ili inovativne projekte.

Poslovni susreti se organizuju u okviru Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća, koja se održava u 37 zemalja, či je zadatak promocija preduzetništva kroz organizaciju različitih događaja sa ciljem da se promoviše preduzetništvo, kao i da informiše preduzetnike o institucijama koje pružaju podršku razvoju preduzetništva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou. Projektom u Srbiji koordiniraju Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije. Svake godine organizuje se po jedan centralni događaj na nivou EU i svake od zemalja.

Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravio predsednik opštine Radosav Vasiljević i tom prilikom istakao da se u desetogodišnjoj Strategiji razvoja Nove Varoši kao primarna nalazi pomoć razvoju malih i srednjih preduzeća.
– U opštini Nova Varoš prema podacima iz 2017. godine posluje 551 privredni subjekat, od kojih je 89 predstavnika privrednih društava, a ostatak od 83,85% čini sektor preuzetništva- naglašava Vasiljević.

Programi USAID-a predstavljaju podršku Srbiji u njenim nastojanjima da bude demokratska, prosperitetna i zemlja koja je u potpunosti integrisana u evro-atlantske institucije. USAID pomaže Srbiji da sprovede reforme kako bi zemlja završila svoju ekonomsku i demokratsku tranziciju u Evropsku uniju i druge međunarodne institucije, kazao je ispred USAID Armend Aliu.

Vasiljević, Gazdić, Žegarac, Aliu i Lukić foto: www.ppmedia.rs

Razvojna agencija Srbije (RAS) je jedan od kreatora programa podrške privredi i najveći izvršni nosilac ekonomske politike u ime Vlade Republike Srbije.

– Kako bi se svi delovi Srbije razvijali ravnomerno, RAS u svojoj mreži ima 16 regionalnih razvojnih agencija (RRA) i to u: Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Rumi, Požarevcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Pazaru, Leskovcu, Kosovskoj Mitrovici i sa njima intezivno sarađuje pri realizaciji programa. U okviru svog delovanja RAS blisko sarađuje sa kako sa domaćim, tako i sa najvećim međunarodnim institucijama i organizacijama i implementira najbolje primere iz prakse – naglasio je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić

Regionalna razvojna agencija Zlatibor – organizacija zasnovana na znanju i katalizator procesa socio-ekonomskog razvoja Zlatiborske oblasti.

– Misija RRA Zlatibor je da doprinese održivom socio-ekonomskom razvoju i stabilnosti Zlatiborske oblasti, podsticanjem konkurentnih zajednica pogodnih za život, rad i poslovanje, primenom strateškog planiranja, promocijom pogodnog poslovnog okruženja, marketingom teritorije i realizacijom razvojnih inicijativa zajednice – ističe direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić.

Aleksandar i Dragana Varaklić vlasnici firme Sofi voće iz Prijepolja, foto: www.ppmedia.rs

Događaj je organizovan u saradnji sa sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, uz podršku Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga i Regionalne razvojne agencije Sandžaka-SEDA.
PP Media