Postavlja se pet tipskih brvnara za promociju Zlatara

Nova Varoš – Na Zlataru je u toku izgradnja pet tipskih brvnara, čime se privodi kraju prva faza radova na uređenju centralne turističke zone, a gradiće se kasnije još. Projekat uređenja je do sada koštao više od 11 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo turizma i Opština Nova Varoš.

U planu postavljanje 18 tipskih brvnara, foto: TO Zlatar

Brvnare u neposrednoj blizini “Panorame” gradi novovaroška firma “Zgib”, a rok za završetak radova je mesec dana. U okviru istog ovog projekta je krajem prošle godine , na potesu od sportskih terena ispod hotela do raskrsnice ka bivšem RH Centru, izgrađena 350 metara duga pešačka staza. Posao na stazi , pored asfaltiranja , uključuje i izgradnju javne rasvete i prateći mobilijar.

-Brvnare idu u zakup i služiće, kako za potrebe promocije i info centra, tako i prodaje autohtonih proizvoda sa područja novovaroškog kraja, suvenira, rukotvorina i slično – kaže direktor Turističke organizacije “Zlatar” Branko Pucarević.

Foto: TO Zlatar

Ministarstvo turizma i na ovogodišnjem konkursu odobrilo je 10 miliona dinara za izgradnju još pet novih brvnara. U planu je da se u okviru ove turističke ambijentalne celine u naredne dve, tri godine postavi ukupno 18 tipskih mini – objekata.

-Prioritet u turističkom razvoju ostaje ulaganje u infrastrukturu i signalizaciju, kao i proširenje “lepeze” sadržaja na Zlataru, jer su zahtevi gostiju u najvećem obimu usmereni na takozvani aktivni odmor i rekreaciju – dodaje Pucarević. Zbog toga se, kaže, u užem i širem pojasu turističke zone intezivno radi na uređenju i izgradnji što više šetališta i trim staza, a u planu je da se, u skladu sa finansijskim mogućnostima, radi i na proširenju sadržaja za decu i parking mesta za kvadove.

Inače, na konkursu Ministarstva turizma za 2023.godinu, “zeleno svetlo” dobio je i projekat pod nazivom “Zlatovanje”. Reč je seriji promotivnih akcija i aktivnosti koje će, sredstvima od oko million dinara, Turistička organizacija „Zlatar“ realizovati u saradnji sa Nacionalnom omladinskom asocijacijom “Srbija za mlade”. Кandidovana su još dva projekta – obeležavanje pešačke staze od Zlatara do manastira Mileševa u saradnji sa prijepoljskom Turističkom organizacijom i postavljanje elektronskog bilborda u centralnoj zoni Zlatara, a u saradnji sa Regijom Zapadna Srbija. Da li će se za njihovu realizaciju država odobriti pare, znaće se već u narednih nekoliko dana.

Varoške novine i PP Media