Zasedala prijepoljska skupština – skuplje komunalije i novi direktori

Prijepolje – Žitelji Prijepolja od narednog meseca plaćaće komunalije skuplje za oko 30%, ovo su odlučili odbornici na današnjoj sednici lokalnog parlamenta. Turistička organizacija i Biblioteka, dobili su nove direktore, pošto su „starima“ istekli jednogodišnji vd mandati, a postavljen je i novi sekretar Skupštine opštine.

Foto: A.Rovčanin

Na početku sednice, bivšoj članici Opštinskog veća iz redova naprednjaka Duški Bajić verifikovan je odbornički mandat, pošto je Viši sud u Užicu usvojio žalbu Vladimira Babića na raniju odluku i vratio je na ponovno odlučivanje. Takođe, za sekretara skupštine postavljena je diplomirana pravnica Danijela Vujičić, umesto dosadašnje Bjanke Novović.

Možda najviše rasprave na današnjoj sednici vođeno je oko JKP Lim. Odbornici su usvojili Odluku o pribavljanju nepokretnosti izgrađenog i uređenog građevinkog zemljišta zemljišta u javnu svojinu opštine Prijepolje za potrebe Komunalnog preduzeća, postupkom javnog nadmetanja. Naime, vozni park Komunalnog preduzeća nalazi se u Šehovića polju „pod vedrim nebom“ i potpuno neadekvatnom prostoru, da muka bude gora tu se vrše i sve neophodne intervencije. Prema ovoj Odluci, na javni poziv se mogu javiti samo oni ponuđači koji raspolažu, između ostalog, sa najmanje 100 kvadrata površine izgrađenih objekata, sa lokacijom udaljenom od sedišta Komunalnog najviše 10 kilometara i pristupom na javni put.

Foto: A.Rovčanin

Na poslednjoj sednici usvojena je odluka o povećanju cena komunalnih usluga za oko 30 odsto, pod obrazloženjem da se cene nisu menjale od 2017. godine i da su najniže u regionu.

Ova tačka bila je i prilika za pojedine odbornike da pitaju kada će se rešiti imenovanje direktora JKP Lim, obzirom da je dosadašnjem vršiocu dužnosti te funkcije, Dževadu Beganoviću istekao mandat pre pet meseci ali on je praktično i dalje vrši. S druge strane, zakon se poštuje kad je reč o TO Prijepolje i Biblioteci „Vuk Karadžić“. Dosadašnje vršiteljke dužnosti direktora, Dragana Varaklić i Marija Svičević, iako su uvele red u ove dve ustanove i zaustavile nekontrolisano „curenje“ novca, razrešene su sa tih funkcija. Na mesto vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije, kao kadar SNS, imenovan je tek svršeni turizmolog Petar Vasiljević, dok je na mesto vršioca dužnosti direktora Biblioteke imenovan Zvonko Mandić.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić ocenio je da je ovakav izbor direktora neadekvatan, da bi ih trebalo birati putem konkursa, što će se svakako u budućnosti pokazati kao problem- jer sve je manje kvalitetne, stručne radne snage.

Odbornici su usvojili Odluku o završnom računu budžeta opštine za prošlu godinu kao i Odluku o agažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Prijepolje za prošlu godinu.

PP Media