Potpećkim jezerom plutaju tone smeća

Priboj – Potpećko jezero na Limu 2021. dočekalo je u ružnim slikama, istim onakvim koje sa ove hidroakumulacije kod Priboja nekoliko puta godišnje odu u svet.

Potpećko jezero preplavilo smeće, foto: PP Media

Jezero opet liči na plutajuću deponiju. Pojas oko brane u Potpeću i priobalje zatrpani su stotinama kubika raznog otpada koji je Lim, usled rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija u svom gornjem toku. Potpećem kao i godinama unazad pliva đubre koje je reka donela iz pet opština u Crnoj Gori – Plava, Gusinja, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja, te Brodareva i deponije Stanjevine u Prijepolju koja je pre nešto više od mesec dana zatvorena.

Novogodišnja dekoracija na Potpećkom jezeru, foto: PP Media

Pribojci znaju – jedan deo tog otpada će potonuti na dno jezera, drugi će preko brane odneti reka, treći će ostati uz obale. Procene stručnjaka su da Lim sa nesanitarnih deponija donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Oko 40 odsto toga potone, voda ga zauvek proguta. Dvadeset odsto se zadržava uz obale. Prostalih 40 odsto se nagomilava uz branu HE „Potpeć“, pravi probleme u proizvodnji električne energije i kasnije otiče Limom kroz centar Priboja u Drinu.

U Priboju se nadaju da će ovo biti poslednji put da jezero bude prekriveno smećem. Leta ove godine, na inicijativu Ekološkog udruženja „Jastreb“ koje je uradilo projekat vredan 130.000 evra, otpočeo je posao na izradnji sajle koja bi prikupljala smeće. Zamišljeno je da se sajla postavi na najužem delu jezera i da se otpad koji ona zaustavi prikuplja i transportuje na deponiju. Međutim, zbog nedostatka novca posao je obustavljen.

Pribojski ekolozi saglasni: sajla spas od smeća, foto. PP Media

-Imamo obećanje ministarke Irene Vujović da će država obezbediti novac za izgradnju sajle i da će radovi početi oko 15. januara. Dok se ne reši problem sa deponijama u Prijepolju, Brodarevu i u Crnoj Gori, ovo je jedini način da se spreči prodor optada u Potpećko jezero, – kaže Siniša Laković, predsednik „Jastreba“.

Blic i PP Media