Povodom Dana opštine uručena priznanja kolektivima i pojedincima

Nova Varoš je u nedelju 1.novembra proslavila Dan opštine, u znak sećanja na dan kada je slavna Javorska brigada konačno oslobodila zlatarski kraj od viševekovne otomanske vladavine.

Priznanje za humanost – nagrađeni pojedinci i kolektivi, foto: Varoške novine

Zbog korone su ove godine izostali tradicionalni programi i svetkovine, nije održana ni svečana sednica Skupštine opštine, a jedini događaj bila je dodela novčanih nagrada u Domu kulture najuspešnijim đacima i studentima, kao i kolektivima i pojedincima koji su svojim donacijama lokalnoj zdravstvenoj ustanovi pružili nesebičan doprinos u borbi protiv Кovid 19.

Članovi opštinskog rukovodstva – predsednici Opštine i Skupštine Radosav Vasiljević i dr Branko Popović, i njihovi zamenici dr Branko Bjelić i Radomir Matović, čestitali su građanima Nove Varoši Dan opštine, poželevši im puno zdravlja, sreće i uspeha na ličnom i profesionalnom planu. Opštinski čelnici su podsetili i na istorijski značaj 1.novembra 1912. kada su junaci četvrtog puka doneli barjak slobode u zlatarski kraj.

Novčane nagrade najboljim studentima i đacima, foto: Varoške novine

-Ovo je datum za pamćenje i podsećanje, kamen međaš za sve ono što je bilo pre i što se dogodilo posle. Ove godine ga, na žalost, obeležavamo na simboličan način i u uslovima pandemije. Iskoristili smo, ipak, priliku da se, poštujući sve propisane epidemiološke mere zaštite, plaketama zahvalimo građanima koji su svojim donacijama pomogli u borbi protiv korone, i nagradimo najbolje studente i đake kako ne bismo prekinuli tu lepu tradiciju – rekao je za „Varoške novine“ predsednik opštine Rade Vasiljević.

-U proteklih osam meseci imperativ nam je bio da sačuvamo zdravlje i živote sugrađana. Razvojni programi opštine bili su u drugom planu, ali su, i pored toga, brojni kapitalni projekti privedeni kraju ili su radovi u završnoj fazi. U novom ruhu uskoro će, tako, zablistati gradska Osnovna škola, stadion u centru turističke zone, nekoliko igrališta za decu i omladinu, put ka Zlataru… Do kraja građevinske sezone biće urađeno i još 10 do 12 novih putnih pravaca po selima- kaže Vasiljević.

Predsednik je Novovarošane pozvao i da u narednom periodu nastave da neguju tradicionalno dobre međunacionalne odnose i suživot sa Bošnjacima i pripadnicima drugih vera i nacija.

Venci na spomenik oslobodiocima, foto: Varoške novine

Najlepše želje povodom opštinskog praznika, žiteljima novovaroške opštine uputio je ispred odbornika Skupštine opštine i svoje lično ime predsednik Skupštine dr Branko Popović. On se posebno zahvalio humanim darodavcima koji su svojim donacijama Domu zdravlja pomogli da se lakše prevaziđu problemi u funkcionisanju lokalnog zdravstvenog sistema tokom borbe protiv korone, koja još uvek traje.

-Svaka pomoć je dobrodošla, bez obzira na to što nam država obezbeđuje dovoljno zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava, sanitetskog materijala, lekova i slično. Od prvog naleta korone pa sve do danas, od donatora smo kontinuirano dobijali podršku u vidu lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike i pacijente, manje dijagnostičke aparate, sredstva za dezinfekciju, posteljine, ćebad, jastuke i ostale potrepštine za bolnička odeljenja.To nije samo finansijska pomoć, već i gest solidarnosti i empatije prema zdravstvenim radnicima i sugrađanima – kaže za “Varoške novine” dr Branko Popović.

Novčane nagrade, u iznosu od po 25.000 dinara, povodom opštinskog praznika ove godine dobilo je tridesetak studenata državnih fakulteta koji su u prethodnoj godini ostvarili prosek ocene iznad devet. Sa po 15.000 dinara nagrađeno je 15 najuspešnijih srednjoškolaca –dobitnika Vukove diplome i učesnika okružnih odnosno republičkih takmičenja, dok je devet osnovaca Vukovaca i republičkih takmičara dobilo po 12.000 dinara.

Plakete su uručene za ukupno 29 pojedinaca, kolektiva i organizacija, koji su tokom pandemije iskazali nesebičnu humanost i društvenu odgovornost.

Varoške novine