Požar na deponiji jenjava, kiša olakšava gašenje (video)

Prijepolje – Više od 24 sata traje borba radnika Komunalnog preduzeća “Lim” i pripadnika Vatrogasno spasilačke jedinice sa vatrenom stihijom na prijepoljskoj deponiji Stanjevine. Plamen je zahvatio deo deponije koji nije bio presut zemljom, nakon nedavnog požara. Gust dim, nošen vetrom, stigao je do centra grada.

Vatra olakšava posao vatrogascima, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Komunalci i pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Policijske uprave Prijepolje, konstantno su naterenu i gase požar, koji od nedelje bukti na deponiji Stanjevine. Vodom se posipa deo zahvaćen vatrom, a komunalci istovremeno dovoze zemlju i presipaju deo koji kori. Na ruku im ide i vremenska situacija, pa im kiša koja intenzivno tokom ponedeljka pada umnogome olakšava posao i uliva optimizam da bi požar mogao biti saniran, znatno brže nego što je to bilo u avgustu, kada je deponija poslednji put gorela.

Prema rečima direktora Javnog komunalnog preduzeća “Lim” Enisa Memišahovića, vatra je uočena u nedelju u popodnevnim satima. Prvo je gore deo uz samu obalu reke Lim, a vatra se kasnije proširila na središnji deo gde gori površinski komunalni otpad koji je relativno skorije deponovan, ali nije pokriven slojem zemlje pa je bio lako zapaljiv.

Komunalci i vatrogasci polivaju deponiju vodom, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Sve nadležne službe su na terenu i noćas su radile na gašenju. Još uvek ima dima, ali očekujemo da će sve biti relativno brzo sanirano. Počelo je nasipanje ovog dela pa se nadam da neće biti šteta većih razmera – rekao je Enes Memišahović, direktor JKP “Lim” iz Prijepolja.

U neposrednoj blizini deponije nalazi se naselje Zalug koje broji više hiljada stanovnika, koji su u nekoliko navrata protestovali plašeći se za svoje zdravlje.

Žitelji Zaluga najugroženiji požarom, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Inače, Stanjevine su poslednji put gorele početkom avgusta, kada je vatrogascima bilo potrebno skoro 10 dana da se požar ugasi. Nakon toga, deo deponije presut je debelim slojem zemlje, a na snizi je bila i vanredna situacija na delu oipštine koji gravitira ka deponiji.

PP Media