Praznik nad praznicima osam vekova slavi se u Mileševi

Dan vaskrsenja Hristovog u manastiru Mileševa, odiše posebnim mirom i nadom. U zadužbini kralja Vladislava i grobnoj crkvi Svetog Save, verujući narod se okuplja već osam vekova, da slavi praznik nad praznicima, veru, nadu i ljubav.

U Mileševi, carskoj lavri Nemanjića, pod krilom Belog anđela, sabrani da slave vaskrsenje Hristovo, vernici slave i istinu novozavetnog praznika koji nosi nadu i daje smisao životu , jer sva naša snaga iz ovog vaskrsenja proističe.

“Bez te, vaskrsavajuće sile Hristove, ne bismo mogli ni kročiti, ići napred. Sada možemo, jer saznajemo ovaj događaj i iz njega crpimo znanje i moć. Hristos vaskrese!”, kaže Episkop mileševski Atanasije.

I cele naredne, svetle nedelje, vernici će se ovako pozdravljati. Crkvene pesme su pune radosti, bruj zvona je veseo, a šarena uskršnja jaja se darivaju i razmenjuju.

Po liturgiji, porodice se, posle sedmonedeljnog posta, okupljaju oko svečane trpeze, a u domu Radonjića u Prijepolju, to znači pet generacija  – od dve do devedeset godina, posvećenost veri i lepe želje. 

“Okupimo se svi, a ja im želim svaku sreću što od Boga može da bude. I svakome u svetu želim sreću”, kaže Božana Mrdaković.

“To druženje za veliki praznik je nešto što nam daje energiju za dalji nekakav rad i stalno radimo na tome da decu osvešćujemo koliko je vera bitna, jer u suštini, čovek koji ne veruje nije celokupan”, kaže Iskrica Radonjić.”

I peva se “Ljudi likujte”, zbog Isusovog vaskrsnuća, radosti, zbog Vuka, Sanje, Jovane, Angeline.

Izvor: RTS Jelena Božović