Majstor za burad iz Točilova, urušen most tera mušterije

Sedamdesetjednogodišnji Vuk Lazović iz prijepoljskog sela Milakovići, poslednji je majstor za burad u tom kraju. Burići su mnogima potrebni, ali samo hrabri dolaze po njih – preko gotovo urušenog mosta na Limu i ništa boljim zemljanim putem.

Prvo bure je napravio sa 17 godina, ručno, baratajući sa bradvom, koju, uz mašinu, i danas koristi, prethodno pažljivo pripremivši drvo.

Vuk Lazović poslednji majstor za buriće, foto:RTS

„Pravimo od srčevine, od rasta, ona bjela, da ima srce, da nema baka…suši se to, to ne mere prije godinu, godinu i po da se nada da će se osušiti…kad se napravi, mora da odleži… ja sam u ovo usuo vodu, mora da se menja, da voda izvuče, drvo da izvuče, da je ukusnija rakija, lepša i bolja“, objašnjava Vuk Lazović, bačvar iz Točilova.

Zato što je drveno bure nezamenljivo, Marko Vuković je prevozom, najprikladnijim putem koji od Brodareva vodi do Točilova, došao do bačvara.

„Loš je i put. Drugo, most je pola napuko… Isplati se, ne mere da se uporedi iz plastike rakija, ili, ajde staklo je opet nešto drugo, ali, ne može da dobije ni u staklu onu boju, kao od drveta, jer drvo pušta tu neku svoju boju, i boji, kažem dođe kao zejtin“, naglašava Marko Vuković, iz Brodareva.

Rizikuju život da bi prešli most, foto:RTS

Uz burad, Lazovići bi i put Crne Gore i u Prijepolju mogli prodavati i sir i kajmak, povrće, komšije bi širili malinjake, kad bi bio saniran stari železnički most preko Lima, koji, kažu u opštini, i nije predviđen kao kolski. Most je ostao posle izgradnje pruge, na inicijativu meštana, jer im je preko njega najkraći put do grada.

„Lokalna samouprava je nekoliko puta raspisivala poziv za projektovanje za izgradnju mosta, niko se od zainteresovanih nije javio. Prosto, na tom mestu ne postoje uslovi za izgradnju mosta, za priključenje na magistralni put, trebala bi posebna dozvola Srbijaputeva, Srbijavoda“, napominje Dragoljub Zindović, predsednik Opštine Prijepolje.

Kad se neko nameri i dođe po bure, ovakvim putem, Vuk Lazović kaže da rado daje popust i kupca uvek počasti kafom i rakijom.

Vuk bi rado nekom mlađem preneo i bačvarsko znanje, ako bude puta. Ako ne, odustaće i od majstorluka, a Točilovo će napustiti i poslednji meštani.

RTS Natalija Vidić/ PP Media