Predstava „U agoniji“ na sceni Doma kulture Priboj

Priboj – Predstava „U agoniji“, u kojoj igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Vučić Perović, a čiju režiju potpisuje Ana Đorđević, biće izvedena u Domu kulture Priboj 8. novembra u 19 časova. Ulaznica za predstavu košta 400 dinara.

Foto: Promo

Celokupni književni opus Miroslava Krleže, naročito onaj između dva rata, oduvek je funkcionisao kao uzbudljiv spoj dobre literature, enciklopedijskog akademizma i levog političkog angažmana.Negde na rubu tog glavnog toka ispunjenog socijalnim dramama, političkim prevratima i lutanjima intelektualaca, od ‘Glembajevih’ i ‘Galicije’ do ‘Balada’ i ‘Zastava’, smešten je komad ‘U agoniji’, napisan 1928. i dopunjen trideset godina kasnije. Prvobitni komad je, doduše, odisao bojama svoga nemirnog vremena, ali je na pozornicama vrlo često doživljavan kao melodrama s tragičnim krajem. Zato su se u
tumačenjima junaka ove gorke sentimentalne priče u južnoslavenskim teatrima smenjivali velikani tog glumišta, od Vike Podgorske i Dubravka Dujšina, preko Marije Crnobori i Steve Žigona, do Vanje Dracha, Ene Begović i mnogih drugih.

I briljantna izvedba ovog komada u Zagrebu pre godinu dana (Nela Kocsis, Ozren Grabarić i Darko Stazić) bila je fokusirana na tragičnu ljubav Laure Lenbach, koja se nije mogla izboriti s alkoholizmom bankrotiranog muža i neverstvom nekarakternog ljubavnika.

PP Media