Opština neće da ruši na Zlataru po nalogu Srbijašuma

Nova Varoš – Uprava javnog preduzeća „Srbijašume“ iz Beograda naložila je Opštini Nova Varoš da hitno ukloni tek izgrađenu rasvetu i postavljene klupe u centralnoj turističkoj zoni na Zlataru. U lokalnoj samoupravi su neprijatno iznenađeni ovakvim, kako kažu apsurdnim zahtevom, jer je javna rasveta postavljena o trošku države.

Foto: PP Media

Na sinoć hitno zakazanoj konferenciji za medije, čelnici vladajuće koalicije poručili su da neće postupiti po nalogu Srbijašuma i da će se u interesu građana svim pravnim sredstvima i kroz institucije boriti protiv ovog i sličnih zahteva. Izražavaju i sumnju da je povod za ovako oštru i neprimerenu reakciju „Srbijašuma“ bio taj što je lokalna vlast „stopirala“ pokušaj nadležnih u ovom javnom preduzeću da se najatraktivnije parcele na Babića Brdu ustupe pojedincu u zamenu za neuporedivo manje vredno zemljište u Kosatici.

-Sva infrastruktura na Zlataru radi se u cilju unapređenja turističke ponude i sadržaja, a u širem kontekstu razvoja čitave zajednice, te nam tako ne pada na pamet da rušimo već izgrađeno. Javna rasveta i mobilijar, kao i nekoliko brvnara u „srcu“ Zlatara izgrađeni su u okviru projekta koji je dobio „zeleno svetlo“ i sredstva Ministarstva turizma, i samo su jedna faza u kompletnom uređenju centralne turističke zone – pojasnio je na konferenciji za medije predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Sumnjaju u motive: Čelnici vladajuće koalicije, foto: A.Rovčanin

On podseća da je ovaj deo Zlatara državni resurs ustupljen Srbijašumama samo na korišćenje, a ne i u vlasništvo.

-Kako je moguće da jedno preduzeće pod državnom „kapom“, u ovom slučaju „Srbijašume“, zahteva rušenje infrastrukture čiju je izgradnju finansirala takođe država i ako nešto nije bilo u redu, zašto nisu reagovali u samom startu, već su čekali da radovi budu gotovo kompletno završeni – pita predsednik Skupštine dr Branko Popović.

Sve su prilike, međutim, da je nalog za uklanjanje rasvete i klupa bio samo „okidač“ u novonastalom konfliktu ove dve strane. Prvi „šumovi“ na relaciji Opština – Srbijašume počeli još krajem avgusta ove godine, kada su opštinski čelnici dobili saznanje da je privatno lice iz Nove Varoši ponudilo ovom javnom preduzeću razmenu zemljišta i to tako što za najatraktivniju lokaciju na Babića brdu, na prostoru od 2,82 hektara, grubo procenjenu na oko tri miliona evra, nudi svoje pašnjake i šumu treće i četvrte kategorije u selu Kosatica!

Foto: PP Media Prijepolje

Ovaj na prvu „loptu“ besmislen predlog, direktor Javnog preduzeća za gazdovanje šumama Igor Braunović (na koga je novovaroška vlast, čini se, najviše ljuta) ne shvata baš toliko neozbiljno jer rešenjem od 13.septembra ove godine formira petočlanu komisiju, na čelu sa Milenkom Stanišićem, sa zadatkom da utvrdi činjenice i opravdanost zahteva prispelog iz Nove Varoši.

 -Prema našim saznanjima komisija nije na pravi način odradila svoj posao. Oni jesu konstatovali katastarsko stanje iz dopisa, ali nigde nema izveštaja o proceni vrednosti šume odnosno zemljišta, što bi, valjda, trebalo da bude ključni parametar na osnovu koga bi se uopšte razmatrala razmena – tvrde u vladajućoj koaliciji, čiji okosnicu čine Srpska napredna stranka i  GG „Novi ljudi za Novu Varoš“.

Dodatnu sumnju podgrejala je i informacija da je predlog o razmenivanju zemljišta odnosno razmatranje izveštaja komisije najpre uvršten, a potom i skinut sa dnevnog reda nedavno održane sednice Nadzornog odbora preduzeća.

Vlast kaže da sve ovo vreme nije sedela „skrštenih ruku“ već je blagovremeno reagovala kako bi se sprečio eventualni najcrnji scenario klasične otimačine javnog dobra i time narušili interesi opštine i njenih građana.

Tako je i lokalna samouprava uputila dopis direktoru Srbijašuma Igoru Braunoviću, Nadzornom odboru ovog javnog preduzeća, ali i kabinetu predsednika države Aleksandra Vučića, sa predlogom da se u opštem javnom interesu zaustavi postupak po predlogu pojedinca iz Nove Varoši i započne razmatranje predloga Opštine, koja za „spornu“ parcelu na Zlataru u razmenu nudi zemljište u selu Trudovo, a po, kako se navodi u dopisu, znatno povoljnijim uslovima.

U obrazloženju još stoji da bi lokalna samouprava u ovom delu turističke zone na Zlataru, koja je svojevrsna „enkava“ okružena sa svih strana opštinskim zemljištem, izgradila i dodatne pešačke staze sa rasvetom i mobilijarom, a u skladu sa važećim urbanističkim planom kojim je predviđeno da se ovaj prostor pretvori u moderni parkovski kompleks, a ne „poligon“ za izgradnju novih objekata.

-Imamo obećanje iz vrha države da će Opština dobiti pozitivan odgovor u mogućem procesu razmene zemljišta. Zato nećemo ništa rušiti dok čekamo odgovor nadležnih, uz uverenje da bi takav postupak u najmanju ruku bio štetan, posebno imajući u vidu da je ta instrastruktura građena državnim novcem. Moram da napomenem da smo do sada imali vrlo korektnu saradnju sa „Srbijašumama“ i zato nas je iznenadio ovaj najnoviji dopis, ali i zabrinula dešavanja u poslednja dva i po meseca. Ne optužujemo i ne prejudiciramo, ali imamo pravo sa sumnjamo i da reagujemo kako bismo predupredili eventualne odluke štetne po interese lokalne zajednice – naglašava dr Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine.

Kakav će biti epilog sporenja „Srbijašuma“ i Opštine, ostaje da se vidi u narednom periodu, a kako je rečeno na brifingu za novinare, i odbornici SO će biti detaljnije upoznati sa informacijama na ovu temu, najverovatnije u okviru dopunske tačke na sednici lokalnog parlamenta, zakazanoj za ponedeljak 30.oktobra.

PP Media