Premijerka Ana Brnabić poručila iz Prijepolja: Brz i kvalitetan internet za svako mesto u Srbiji

Prijepolje – Povodom završetka projekta „Povezane škole – koraci ka budućnosti“ Prijepolje su posetili predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović. Premijerka je istakla da će do 2025. brzim internetom biti pokriveno 99 odsto teritorije centralne Srbije.

Foto: A.Rovčanin

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva i izdvaja značajna sredstva u izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti. Paralelno sa ovim procesom, neophodno je da građani steknu osnovne digitalne veštine koje su neophodne za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano menja zahvaljujući digitalizaciji. Zbog toga je važno da svi imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste.

Predsednikca Vlade Ana Brnabić je naglasila da joj je naročito drago što u Prijepolju obelažavaju uspešan završetak projekta, kao i da su deca iz cele Srbije došla u ovaj grad kako bi pokazala vršnjacima sva dostignuća koja su postigli u okviru projekta u kojem su učestvovali.

Foto: A.Rovčanin

– Danas su ovde deca iz Kraljeva, Beograda, Blaca i Ruskog krstura. Naša je obaveza da im obezbedimo da sutra rade poslove o kojima mi nismo mogli ni da sanjamo, i da budu u mogućnosti da se takmiče sa najboljima iz celog sveta, a oni to mogu – rekla je Brnabić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je naveo da je brzim, bezbednim i pouzdanim interenetom pokriveno više od 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora.

– Svaka nastavna prostorija na većim lokacijama osnovnih i srednjih škola, ukupno 1.843 njih, je dobila lokalnu računarsku mrežu i internet, od kojih gotovo 1.000 lokacija ima ‘ultra fast’ optički internet, brzine veće od 300 megabita po sekundi – naveo je Jovanović. 

Foto: A.Rovčanin

Ukupna vrendost projekta povezanih škola, kaže Jovanović, je 60 miliona evra, od čega je 35 miliona evra obezbeđeno iz budžeta, a dodatnih 25 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić, naveo je da država ulaže značajna sredstva kako bi unapredila infrastrukturu i poboljšala uslove za život. On se zahvalio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, po čijem nalogu se sanira put ka od centra grada ka manastiru Mileševa, i radi saobraćajnica od Bara prema Kamenoj Gori i selima koja gravitiraju ka komaranskom kraju.

PP Media