Digitalne tehnologije otvorile su put inoviranju procesa nastave i učenja

Nova Varoš – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović posetili su danas grad Prijepolje, povodom završetka projekta Povezane škole.

Foto: Ministarstvo prosvete

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije je tom prilikom izjavila da joj je drago što se upravo u Prijepolju obeležava uspešni završetak projekta Povezane škole, velikog i važnog projekta za Srbiju, koji predstavlja ulaganje u najmlađe i bolju budućnost Srbije.

-Bez obzira da li je škola u centru najvećih gradova u Srbiji ili je u nekom ruralnom delu najmanjih opština – svi đaci na teritoriji cele centralne Srbije danas imaju jednake uslove i jednake šanse. Danas, u 21. veku internet je jednako važan kao struja, voda i put. Ovo su digitalni putevi i želimo da svakom građaninu ove zemlje, svakoj osobi u ovoj zemlji i detetu obezbedimo da ima sve uslove da ostane tamo gde se rodio ili gde želi da bude. U tome smo im pomogli i organizovanjem Digitalne ekspedicije i nadam se da ćemo zajedno sa našim partnerima i treći put organizovati ovaj digitalni karavan. Zato što će ovo doneti potpuno drugačiju budućnost našoj zemlji, jer mi duboko verujemo u naše ljude i njihove sposobnosti, a znam da ako im obezbedimo uslove, oni će ispuniti njihove potencijale, a to znači da će naša zemlja izgledati bolje iz dana u dan“, rekla je Brnabićka.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i istakla da su digitalne tehnologije otvorile su put inoviranju procesa nastave i učenja.

-Posao digitalizacije u sistemu obrazovanja nije samo posao Ministarstva prosvete, to je posao čitave Vlade. Zato ministarstva i Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu intenzivno sarađuju na projektima poput projekta „Povezane škole“, putem kog smo zajedno sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, svako u svojoj nadležnosti, obezbedili internet u svim matičnim objektima škola, kao i u većini objekata izdvojenih odeljenja, obuke nastavnika za primenu digitalnih nastavnih sadržaja i tehnologija u nastavi, digitalne nastavne sadržaje, opremili 31.500 digitalnih učionica računarima i projektorima i obezbedili 26.000 računara školama za računarske kabinete, a do kraja godine predstoji distribucija preostalih 14.000 komada opreme školama. Ovo opremanje škola informatičkom opremom možda je jedna od najvećih akcija zanavljanja opreme u školama koja je organizovana i u koju smo uložili oko 50.000 miliona evra. Za ovaj posao imali smo podršku Evropske investicione banke, ali smo uložili i sopstvena znanja, sredstva i kapacitete. Udružili smo se i zato rezultat na ovom projektu nije izostao“, rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da je projekat Povezane škole, putem kog je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u proteklih pet godina uvelo brz, pouzdan i bezbedan internet u više od 3.800 školskih lokacija osnovnih i srednjih škola, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora, uspešno završen.

-Кada je Vlada Republike Srbije pre 6 godina, na inicijativu predsednice Vlade, Ane Brnabić, postavila digitalizaciju i obrazovanje za dva ključna prioriteta, jedan od ciljeva nam je bio da naša deca, da digitalne veštine 21. veka počnu da koriste svakodnevno i da im one postanu sredstvo za učenje, usavršavanje, istraživanje i zabavu, da prate trendove četvrte industrijske revolucije, kao i da digitalno društvo u Srbiji bude ujedno bezbedno digitalno okruženje”, izjavio je ministar Jovanović i dodao da je od velike važnosti da se svaki deo Srbije ravnomerno razvija i da svi mladi ljudi, bez obzira na svoje mesto prebivališta, bez izuzetka, dobiju jednake šanse i znanja koji će im omogućiti iste izbore koje imaju njihovi vršnjaci u digitalno razvijenim sredinama.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš rekao je da je UNDP već šest godina partner Vladi Srbije u sprovođenju digitalizacije i digitalne transformacije.

-Ulaganje u obrazovanje i obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja za sve – je ulaganje u svetlu budućnost. Danas su digitalne veštine neophodne svima, a za mlade ljude su posebno važne kako bi se pripremili za poslove budućnosti”, istakao je Beriš, dodajući da je UNDP u saradnji sa Fondacijom “Petlja” pripremio besplatne digitalne sadržaje za učenje, koji će pomoći i đacima i nastavnicima da bezbedno uče na onlajn platformi www.petlja.org.

Zahvaljujem se na ukazanoj prilici Ministarstvu prosvete, Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i UNDP što je opština Prijepolje domaćin obeležavanja kraja velikog kapitalnog projekta Povezane škole, koje je sprovelo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Ovim projektom je čak 41 školska lokacija povezana na brz i siguran internet što je od velike važnosti za sve naše učenike“, istakao je predsednik opštine Prijepolje Popadić.

Završetak projekta Povezane škole predstavlja korak napred u stvaranju digitalno pismenih generacija i osigurava da obrazovanje u Srbiji ostane konkurentno u digitalnom dobu, u kome živimo . U skladu sa tim, Vlada Republike Srbije prepoznala je važnost toga da svi građani i građanke imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste. Zbog toga je na inicijativu predsednice Vlade Repubike Srbije, Ane Brnabić, a uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Кancelarije za IT i eUpravu, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion, pretprošle godine pokrenula karavan digitalnih veština, bezbednosti i pismenosti „Digitalna ekspedicija”.

Кaravan je ovom prilikom posetio Prijepolje, gde su se građanke i građani, od najmlađih do najstarijih generacija, upoznali sa važnošću digitalne pismenosti i značaju digitalnih veština, bezbednom ponašanju u onlajn svetu, kao i o ostalim prednostima korišćenja interneta i digitalnih sadržaja. U naredna dva meseca, karavan će obići još pet gradova širom Srbije, sa ciljem da unapredi veštine medijske i digitalne pismenosti kod građana, kako bi im pomogli da uspešno savladaju izazove i iskoriste prilike digitalizacije.

PP Media