Priboj dobio Regionalni inovacioni start ap centar

U Priboju je otvoren Regionalni inovacioni start ap centar, u prostoru Doma kulture u izgradnji, u novom delu grada. Svečanosti je pored rukovodstva opštine Priboj, prisustvovao i Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije.

Lazar Rvović i ministar Nenad Popović, foto: A.Rovčanin

„Priboj je oduvek imamo fantastične inženjere, ali ono što je najvažnije ovde je jedna od najboljih elektromašinskih škola, ne samo u Srbiji već u regionu. Ova deca su poznata da sa svetskim takmičenjima donose izvanredne rezultate u robotici i nadam se da će robotika biti jedan od sinonima Priboja”, rekao je Popović.

U moderan prostor na 600 kvadratnih metara, Vlada Srbije je uložila 42 miliona dinara zajedno sa opštinom Priboj.

„Važno je omogućiti mladima da ostanu u Priboju a da oni koji odu da studiraju da se vrati, jer će imati najmodernije uslove za rad. Da odavde osnivaju svoje start ap kompanije koje će raditi za privredu Srbije. Danas, je Priboj jedan od 15 centara u Srbiji gde postoje inovacioni start ap centri i pored četiri najsavremnija tehnološka parka u južnom delu Evrope (Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku) mi zaokružujemo priču, da u svim mestima imamo start ap centre ili mini parkove. Radimo integrisani sistem i do kraja septembra ove godine svi će biti uvezani. Tako da će sva predavanja i obuke moći da se prate bilo u Priboju, Arilju i Кruševcu”, kazao je Popović.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović istakao je da ovo veliki dan za njih, jer otvaranje centra se uklapa u strategiju, da znanjem, školovanjem i novim šansama se daje novi život Priboju.

„Ovo je samo jedan u nizu naših akcija, a dovoljna je jedna inovacija da otplati celu ovu investiciju. Po jednoj ideji ceo Priboj može da bude prepoznatljiv. Naš cilj posle decenijske stagnacije grada je da damo šansu mladim ljudima da ga svojom energijom pokrenu. Priboj je redak grad koji može da se pohvali sačuvanom proizvodnjom, a shodno potrebama iste opremljeni su kabineti u Tehinčkoj školi, a imamo o odlične uslove za školovanje inžinjera u Slobodnoj zoni”, kazao je Rvović dodajući da su stvorili uslove, dali šansu, a na mladima je da ostvaruju svoje ideje.

Planinarima iz Priboja, ovaj start ap centar je veoma bitan, jer prema rečima predsednice Udruženja planinara „Ljeskovac” Valentine Toković, mogu da realizuju ideje.

„Vidimo mogućnost inovacija i tehnologija i u planinarstvu, kroz korišćenje QR kodova GPS uređaja gde možemo elektronskim putem mapirati staze i kako bi one bile dostupne široj javnosti”, rekla je Toković.

Andrej Rajkov učenik prijepoljske Gimnazije i njegovi drugovi već su uključeni u takmičenje iz robotike a sada kad je otvoren Regionalni start ap centar očekuju da celokupno takmičenje podignu na mnogo veći nivo.

GZS i PP Media