Priboj domaćin Sportskih igara mladih

Spotske igre mladih najveća su sportska manifestacija na ovim prostorima, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Već 23.godine osnovcima i srednjoškolcima iz Republike Hrvatske, 9.godinu iz Bosne i Hercegovine i 6.godinu iz Republike Srbije omogućeno je besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina (mali fudbal, odbojka, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, između dve vatre, stoni tenis, tenis, šah i atletika).


I pored toga što se SIM bavi rekreativnim sportom ovom takmičenje se organizuje na profesionalnom nivou. Opština Priboj će u saradnji sa Sportskim savezom Priboj u sredu 12.juna biti domaćin karavana SIM-a koji se u 2019.godini održava u 25.gradova naše zemlje. Svečana ceremonija otvaranja planirana je za 10.časova na sportskim terenima kod škola u novom delu grada, nakon čega će krenuti takmičenja, a očekuje se da pored dece iz Priboja učešće uzmz i deca iz Nove Varoši, Bajine Bašte i Prijepolja sa čijim Sportskim savezima je već ostvaren kontakt.

Cilj Sportskih igara mladih je okupljanje što većeg broja dece i mladih kako bi oni na kojima svet ostaje, druženjem kroz sport i zabavau, zajedno sa mladima iz regiona razvijali svoje društvene vrednosti čime bi izbegli breme današnjice koja u velikoj meri ima negativni trend droge, nasilja i svih vrsta toleranicije. Vrednost projekta Igara takođe su prepoznale mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope, a sama činjenica da je Johanes Han, Кomesar za Evropsku politiku i pregovore o proširenju novi ambasador SIM-a govori o tome kakav značaj ima ova manifestacija.

Sportske igre mladih podržava Evropski parlament, Vlada Ruske Federacije, Međunarodni olimpijski komitet, Svetska fudbalska federacija, Premijer liga, Svetska rukometna federacija i mnogi drugi. Manifestacija je regionalnog nivoa i veoma je važna, jer je ovo spajanje dece regiona. Sportske igre mladih Srbije, članice su Međunarodnog olimpijskog komiteta, Sportskog saveza Srbije i Saveza za školski sport.
Svečano otvaranje Sportskih igara mladih za region zakazano je za 15.maj na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu.

Pobednici sa gradskih, odnosno okružnih takmičnja naćiće se na završnom turniru u Beogradu krajem jula, dok će najbolji sa te završnice predstavljti svoje gradove i Srbiju u Splitu sredinom avgusta.

Prijave i sve dodatne informacije mogu se dobiti kod koordinatora za Priboj Denisa Šarka i Filipa Кomarice, ili putem e-maila sportskisavez@priboj.rs, kao i na sajtu igara www.igremladih.rs.

PP Media