Priboj je bio i biće zajednička kuća Srba i Bošnjaka

Priboj – U cilju smirivanja situacije, nastale zbog niza incidenata koji su tokom proteklih nekoliko dana uznemirili Bošnjake u Priboju, u nedelju je u kabinetu predsednika opštine Lazara Rvovića održan sastanak predstavnika lokalne samouprave sa liderima svih bošnjačkih partija koje participiraju u vlasti u toj opštini i predstavnika Islamske zajednice.

Foto: A.Rovčanin

Na sastanku je oštro osuđen poslednji incident koji se dogodio uoči Božića, kada je grupa mladića skandirala ,,Božić je, Božić je pucaj u džamije“. Takođe zaključeno je da se vinovnici što pre moraju identifikovati i oštro kazniti i da se ovakve stvari ne smeju ponavljati i da takvo ponašanje nije primereno ni prikladno Pribojcima. Sa sastanka je upućen poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti grad na Limu.

Foto: A.Rovčanin

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović istakao je da su ga ovakva dešavanja iznenadila i da ova situacija zahteva i učešće države i pozvao predsednika Aleksandra ća da dođe u Priboj, kako bi zajednički ulili povernje Bošnjacima i potvrdili još jednom da je Srbija i njihova država. Rvović se u ime lokalne samouprave izvinio Bošnjacima i poručio im da to što je uradjeno ne predstavlja srpski narod.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, foto: A.Rovčanin

– Onaj ko želi da se puca i ruše džamije taj ne zna ni šta je crkva. Mi Pribojci smo zajednički gradili bogomolje, i crkve i džamije, i zajednički ćemo to idalje činiti. Priboj je zajednička kuća svih Srba i Bošnjaka – naveo je između ostalog Rvović.

Narodni poslanik, Krsto Janjušević istakao je da su pred Pribojcima sada veliki događaji i umesto da razgovaraju o otvaranju puteva i fabrika oni pričaju o nečemu što ovaj grad nikada nije krasilo.

Narodni poslanik Krsto Janjušević, foto: A.Rovčanin

– Država Srbija nikada više nije ulaga u ove prostore i to će se potvrditi dellima, a ne rečima – rekao je Janjušević.

On je takođe izrazio žaljenje što su se ovakve stvari desile i kazao još jednom da su ovo pojedinačni incidenti i da ne predstavljaju niti Priboj niti Pribojce. 

Sastanku je prisustvovao i pribojski imam, Harun efendija Eminagić koji je nakon sastanka, a potom i ispred dzamije u Priboju, gde su se okupili dzematlije istakao i poručio svojim sunarodnicima da nemaju razloga za strah, da su devedesete godine odavno prošle i da ovo nije vreme kada su se dzamije rušile, palile i lomili prozori. Da sada žive u potpuno drugom vremenu i da svi oni kao rođeni Pribojci znaju da su ovakvi inidenti izolovani.

Harun ef Eminagić, glavni imam u Priboju, foto: A.Rovčanin

On je takođe zahtevao da se što pre vinovnici pronađu i kazne kao i da očekuje od predsednika Vučića da će nakon njegove posete Priboju doneti muštuluk, a to je ono što su čekali duže od trideset godina, izgradnja dzamije u novom delu Priboja.

PP Media