Priboj, Nova Varoš: Lokalne samouprave podržavaju donošenje nove medijske strategije

Kako će se finansirati mediji u narednom razdoblju, da li se država povlači ili ostaje u medijima, predstoji li socijalni dijalog i kakav je odnos opštinskih i gradskih vlasti prema lokalnim glasilima, gde se javljaju cenzura i autocenzura, sve ovo bile su teme tribina koje su u Prijepolju i Novoj Varoši održane u organizaciji Udruženja medija i medijskih radnika.

Radna grupa za izradu nove medijske strategije polako posao privodi kraju, pre završetka godine strategija će biti gotova nakog čeka će uslediti javne rasprave a potom bi u februaru naredne godine ona trebala da bude prosleđena Vladi Srbije na razmatranje. Na panel diskusiji u Prijepolju i Novoj Varoš prisutne je zanimalo i to kakav je stav radne grupe o povlačenju države iz medija za šta se zalažu pojedina novinska udruženja.

– Stav moj lični a i onaj koji preovladava u radnoj grupi za izradu nove medijske strategije i kod kolega iz sindikata novinarskih, je da je ta priča o povlačenju države iz medija štetna i da to treba da se zaustavi. Mora se pronaći racionalan plan kako će država da ostane prisutna u medijima- kazao je član radne grupe za izradu strategije profesor Stanko Crnobrnja.

Gvozden Nikolić predsedni UMMR-a, Dragana Čabarkapa predsednica SINOS-a i profesor Stanko Crnobrnja član Radne grupe za izradu medijske strategije foto: www.ppmedia.rs

O trenutno lošem položaju novinara u Srbiji i tome kako bi buduća strategija mogla da popravi to stanje govorila je Dragana Čabarkapa predsednica SINOS-a.

– Ono na čemu mi kao sindikat novinara to je da se uspostavi dijalog između predstavnika medija, dakle sindikata, predstavnika zaposlenih i poslodavaca. Srbija je za sada jedina zemlja u regionu u kojoj to ne postoji – istakla je Čabarkapa.

Svima je jasno da su mediji jedan od stubova svake države ali, na žalost, kod nas su mediji i medijski radnici u poslednjih deset godina toliko uništeni pa je poslednji čas da se ta situacija popravi poručio je sa tribine Gvozden Nikolić predsednik Udruženja medija i medijskih radnika.

– Udruženje medija i medijskih radnika svakako se sa sindikatom novinara Srbije i sa još nekoliko medijskih udruženja bori protiv medijskog mraka. Ta borba nije način na koji će se zatvoriti Tanjug, koji će pustiti niz vodu Politiku koja je izlazila i za vreme okupacije ili rešiti se Novosti jer znamo svi ako država se povuče istog dana je tamo stečajni upravnik i stavljen katanac – naglasio je Nikolić.

Predsednici opština Priboj Lazar Rvović i Nove Varoši Radosav Vasiljević, smatraju da bi za lokalne samouprave bilo od izueztnog značaja da imaju mogućnost osnivanja medija te da bi to popravilo i sam položaj novinara u malim sredinama kao što su ove dve opštine.

– Nama bi to značilo mnogo, i bilo bi jako dobro da lokalne samouprave imaju medije pod svojom ingerencijom. Sigurno bi i sredstva koja izdvajamo za finansiranje medija iz budžeta bila daleko veća – rekao je prvi čovek grada podno Zlatara Radosav Vasiljević. On je dodao da je opština podno Zlatara pre svega turističko mesto i da su im potrebni i nacionalni mediji koji su svojim trajanjem i radom zaslužili poštovanje, a među njima su svakako Večernje novosti, Politika i Tanjug.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i član Opštinskog veća zadužen za informisanje Stefan Srbljanović, foto: www.ppmedia.rs

Prema rečima predsednika opštine Priboj, Lazara Rvovića manje sredine nemaju teoretske šanse da imaju nezavisno i kvalitetno novinarstvo i informisanje, ako nemaju pomoć lokalne samouprave.

– Treba dozvoliti lokalnim samoupravma da formiraju svoj javni servis ili regionalni. Onda će imati svoj integritet, finansijsku nezavisnost, regularni način finansiranja, pristojne plate i naravno da se zna ko može da se bavi novinarstvom. Političari se tu mogu mešati samo da biraju direktora. Lokalni mediji su smatrali da će posle privatizacije biti nezavizniji, ali po meni oni su sad u mnogo zavisnijem položaju nego pre- , navodi Rvović.
Reč na tribinama uzeli su i novinari koji posebno ukazuju na težak materijalni položaj kolega tvrdeći da je to osnovni razlog neobjketivnog i neslobodnog informisanja.

Novinar Dragoljub Gagričić iz Nove Varoši navodi da se ova opština nalazi u veoma teškoj situaciji kada je lokalno informisanje u pitanju.

– Moramo održati lokalne medije koji su rasadnici kadrova i informacija. Naši građani više znaju koliki je sneg na Grenlandu i jesu li gladni irvasi nego da li je raščišćen prevoj na Zlataru. Nama nedostaju servisne informacije, iz svakodnevnice i niza oblasti života. Ne znam zašto se Nova Varoš gura u subregion kome, istina, geofrafski pripada, a ne znamo šta se događa u opštinama na koje smo životno upućeni – u Ivanjici, Arilju, Čajetini? Zašto se odustalo od pre neku godinu dogovorenog otvaranja medijske radio i TV ustanove na Zlatiboru, koju bi tamošnja privreda pomagala da opstane, a mi iz malih opština na nju se „kačili“ i sarađivali- , kazao je Gagričić.

U ovom dijalogu osim predstavnika vlasti učestvovali su i članovi opozicije koji su takođe izneli svoje viđenje kada je nova medijska strategija u pitanju i osvrnuli se na rad lokalnih medija.

Odbornica SDP u Prijepolju Suanita Čelebić istakla je da je donošenje nove medijske strategije preko neophodno jer je informisanje svedeno na tabloidne natpise i rijaliti programe.

– Mediji ne služe samo za zabavu već bi prevashodno trebalo da informišu, ali i edukuju građane, to se takođe odnosi i na lokalne medije-, naglasila je ona i dodala da je objektivno informisanje prioritet.

Detalj sa tribine održane u Prijepolju foto: www.ppmedia.rs

Njen stranački kolega Izudin Šantić je kazao da nije zadovoljan trenutnim stanjem u lokalnim medijima, tvrdeći da u opštini Prijepolje vlada “medijski mrak”.

– Ako uzmemo za primer zvanični sajt opštine Prijepolje koji nije ažuriran nekoliko godina, to je dovoljan primer koliko je lokalna vlast zainteresovana za objektivno informisanje-, rekao je Šantić.

On dodaje da je zadatak kako vlasti tako i opozicije da omoguće objektivno informisanje građana i da svi oni koji pokušavaju da im to uskrate ili na bilo koji način ometaju novinare da rade svoj posao kako treba, budu sankcionisani.

Aleksandar Novaković, iz novovaroških Dveri smatra kao građanin da na televiziji kao najpopularnijem mediju danas nema realnosti i da se sem rijalitija i političkih monologa ne može ništa drugo gledati.

– Stanje u medijima je porazno i država bi trebalo da se pozabavi iskorenjivanjem ovog problema kao i prethodnog pogubnog sistema po kojem su fukcionisali mediji- , kaže Novaković.

I ako su uredno dobili poziv da prisustvuju tribini i uzmu učešće u radu predstavnici lokalne vlasti u Prijepolju nisu se odazvali pozivu Udruženja medija i medijskih radnika.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *