Priboj oživljava ženski rukomet

Priboj – Rukometni klub Priboj i novoosnovani Ženski rukometni klub Priboj trenutno sprovode promociju rukometne igre koja u gradu na Limu ima bogatu tradiciju a sve sa ciljem približavanja ovog sporta  najmladjoj populaciji. Lepa saradnja sa dve gradske osnovne škole dala je i prve rezultate pa su zaintresovani dečaci i devojčice već počeli sa treninzima.

Posle desetogodišnje pauze u Priboju osnovan ŽRK, foto: PP Media

Cilj svakog sportskog kluba je da osim seonirske ekipe, održava i podmladak jer je to neophodna baza, pogotovo za sportske kolektive u manjim i siromašnijim sredinama. Sa takvim problemima suočavao se  i RK Priboj pa se pre dve i po godine ozbiljnije pristupilo radu sa mlađim kategorijama. Ispostavilo se da je nedostatak domaćih igrača uglavnom posledica ranog odlaska dece na školovanje ili se već  formirani rukometaši u nekom trenutku ipak odluče da odustanu od sporta u potrazi za materijalnom egzistencijom. Neophodna je masovnost i upravo u tim cilju ovih dana RK Priboj i novoosnovani Ženski rukometni klub Priboj sprovode promociju rukometne igre. Dobra saradnja sa dve gradske osnovne škole  dala je i prve rezultate pa su zaintresovani dečaci  i devojčice  već počeli sa  treninzima.

– Cilj naše akcije je da što više privučemo dece u klub kako bi stvorili podmladak i obezbedili budućnost za pribojski rukomet – ističe predsednik  RK “Priboj” Žarko Ćirković.

I dok se seniori takmiče u Super B Ligi klub je upravo  iz razloga stvaranja baze uz dodatne napore, pre dve godine uključio i mlade rukometaše u ligaško nadmetanje. Posle nastupa u Ligi RS za mlađe kategorije do 14 godina i ove sezome  rukometaši Priboja  do 16 godina  uspeli su da se plasiraju i u Super ligu  Cent Srbije u svom uzrastu.  Oni polako popunjavaju redove prvog tima  pa je došlo vreme i za stvaranje nove generacije rukometaša.

Foto: PP Media

– Promovisali smo rukomet u dve osnovne škole – “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović.” Obići ćemo i OŠ “Branko Radičević” i “Nikola Tesla” u Pribojskoj Banji. Raduje nas to što smo naišli na odličan pdziv i prijem kod dece sa kojima treniramo već dve nedelje i nadamo se da će i ostala deca doći i pridružiti nam se – objašnjava Kristina Joksimović, rukometni trener.

Uporedo sa dečacima treniraju i devojčice. Nakon desetogodišnje pauze  pre par meseci u Priboju je  osnovan Ženski Rukometni klub. Ideja je pokrenuti ženski rukomet koje je takođe imao svoje blistave trenutke i dobrim rezultatima svojevremeno okupljao veliki broj pribojske publike.

Foto: PP Media

-Polako rušimo stereotipe da je rukomet isključivo muški, grub sport. Rukometna pravila su se dosta promenila i igra je postala mnogo “čistija”. Malo nas je korona usporila u namerama ali ne odustajemo od cilja da vratimo devojčice na teren. U rukometu ne može uspeti pojedinac, već tim i stoga je preporučljivo za decu da se u što većem broju uključuju u ovaj sport jer jačaju kolektivni, timski duh i razvijaju socijalizaciju – poručuje Emina Strojil iz ŽRK „Priboj.”

Trenutno je u toku upis dece uzrasta  0d 10-12 godina  a  ako imaju želju da se oprobaju u ovom dinamičnom sportu , u klubu kažu da se mogu prijaviti. Svakako su dobrodošli i one nešto starije devojčice i dečaci od  13 i 14 godina. Termini treninga za upis su ponedeljak i sreda u 14.15h i petak u 15.00h   a za decu koja su druga smena u školi  istim danima od 8.15h.

PP Media