Priboj prva opština u Srbiji koja iz upotrebe izbacuje fosilna goriva

Priboj će od početka oktobra biti prva opština u Srbiji, koja će u potpunosti izbaciti iz upotrebe fosilna goriva i preći na grejanje na biomasu. Izgradnja Gradske toplane, koja se najvećim delom finansira iz kredita КFW banke, u završnoj je fazi, a radove je obišla ministarka rudarstva i energetika u Vladi Srbije Zorana Mihajlović.

Ministarka rudarstva i energetike obišla radova na izgradnji Gradske toplane na biomasu u Priboju, foto: A.Rovčanin

Izgradnja toplane počela je krajem prošle godine. Vrednost posla je 26,75 miliona evra – 16,5 posto doniraju nemačka i švajcarska vlada, a ostalo je kredit КFW banke sa kamatom 1,1 posto uz grejs period dve godine. Previđena instalisana snaga kotla na biomasu u Priboju biće osam megavata i za nju je izdvojeno šest miliona evra.

– Priboj će biti prva opština u Srbiji čija će toplana u potpunosti preći na biomasu. To je od velikog značaja ne samo sa stanovništa energetske efikasnosti, već i zbog zaštite životne sredine. Procenat zagađenja biće smanjen za 70 odsto, a smanjenje će se meriti i u tonama ugljen dioksida. Održiva energetika i zdrava životna sredina su naši osnovni ciljevi –  kazala je medijima ministarka Mihajlović.

Ona je istakla da će u narednom periodu obići i druge gradove širom Srbije, kako bi se inicirila zamena loših energenata sa onim koji su ekološki prihvatljiviji.

– Trenutno u Srbiji 10 odsto ložišta je na ugalj, 10 odsto na mazut, a 80 odsto na gas. Trudićemo se da svuda gde je to moguće budu uvedeni energenti koji ne štete životnoj sredini – apostrofirala je Zorana Mihajlović.

PP Media