Prvi dan Ramazanskog Bajrama, počinju dani veselja

Danas počinje Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja. Molitvom odmah nakon svitanja, Muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika.

Džamija u Ivanju, foto: A.Rovčanin

Vernici se raduju jer su ispostili mesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Ove godine, zbog pandemije, mnogi će praznik provesti u izolaciji, ili u strogim preventivnim merama.

I u Novom Pazaru praznik je počeo jutarnjom molitvom bajram-namazom u svim džamijama, jutros u 5.53, ali se ovo vreme menja u zavisnosti od doba godine. Po pravilu počinje 45 minuta nakon izlaska sunca.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje nakon molitve a nokon džamija vernici obilaze grobove predaka i pomole se.

Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u Islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza.

Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja, ali je ove godine zbog pandemije koronavirusa taj običaj redukovan.

Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik učinite to na tradicionalan način “Bajram šerif mubarek olsun”.

U pokušaju da suzbije infekcije, Indonezija je, recimo, uvela unutrašnju zabranu putovanja u vreme praznika. Milioni vernika morali su da odustanu od tradicionalnih poseta porodicama.

S druge strane, u Bangladešu, velike gužve na ramazanskim pijacama kako bi se nabavilo sve potrebno za bajramsko veselje – nova odeća i hrana, pokloni za decu. Bezmalo svi kupci imali su maske. Ko nije, maske je dobijao od obezbeđenja.

RTS