Pribojci uz potvrdu preko granice do centra grada (video)

PRIBOJ – Granični prelazi Srbije sa Bosnom i Hercegovinom otvoreni su za poljoprivrednike i radnike kojima je mesto prebivališta u jednoj državi, a posao u drugoj. Za dve trećine stanovništva opštine Priboj otvaranje graničnog prelaza Uvac znači da nakon više od mesec i po dana mogu zaboraviti na zaobilazne puteve kako bi došli do centra grada.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Da bi došlo do centra Priboja oko 70 odsto stanovništva prelazilo je četiri granična punkta. Nakon izbijanja epidemije i zatvaranja granica bili su osuđeni da traže alternativne puteve, a posebno su pogođeni bili meštani Sastavaka, Sjeverina, Strmca, Krajčinovića, Zabranice i Bučja koji su morali starim lošim putem preko brda do Priboja.

Dozvola prelaska uz potvrdu za radnike i poljoprivrednike na prelazu Uvac ipak nije skroz olakšala situaciju.

„Ja imam radnu potrvdu da prelazim, ali verujte da mi dođe da ne bih tuda ni išao zbog silnih zadržavanja, po dva sata ostajemo na punktovima. Nek firme dostave potvrde, šta ima svaki dan da nas kontolišu“, kaže predsednik mesne zajednice Sastavci Stevo Vilotić.

Iz opštine Priboj kažu da su ponosni na stanovništvo koje se našlo u ovoj situaciji i izdržalo da funkcioniše za vreme vanrednog stanja.

„Zahvalni smo Vladi što je omogućila bar te potvrde. Gužve su zbog vađenja potvrda i zbog otežane procedure prelaska, ali se nadamo da će popuštanje mera i relaksacija situacije ići na ruku svim žiteljima naše opštine“, kaže Stefan Srbljanović, član Opštinskog veća Priboja.

Uz isprepletanost granice Srbije i Bosne i Hercegovine jednako su pogođeni bili i meštani opštine Rudo u Bosni i Hercegovini koji su vezani za Priboj i Pribojci koji su zbog rutinskih poslova prelazili granicu, zbog čega je na samom početku epidemije više od 2000 Pribojaca bilo u izolaciji.

„Apelujem na nadležne da puste mali punkt da mi sa pribojskim tablicama i Ruđani možemo da prolazimo“, kaže Vilotić.

Otvaranje ovog graničnog punkta, kao i puštanje autobuskog saobraćaja umnogome bi značilo stanovništvu obe opštine koje sada nema dozvolu prelaska, ali ima dozvolu kretanja nakon ukidanja vanrednog stanja, da može doći do svoje ili opštine u drugoj državi za koju je vezano.

ZoomUE i PP Media