Pribojski ekolozi volonterski uklanjaju smeće  sa lančanice na reci Lim kod Bistrice

Priboj – Uprkos lošim vremenskim uslovima, protekle subote počelo je uklanjanje otpada sa plutajuće sajle na reci Lim, kod Potpećkog jezera ispod Železničke stanice u Bistrici. Smeće volonterski uklanja Eko udruženje “Jastreb” iz Priboja, a procene su da se nataložilo preko 200 kubika otpada.

Iz Lima izvlače 200 tona plutajućeg otpada, foto: PP Media

Ovo je već treći put da se uklanja otpad sa plutajuće lančanice na Potpećkom jezeru na teritoriji novovaroške opštine. Poslednji put Eko udruženje “Jastreb” iz Priboja otpad sa lančanice čistilo je polovinom marta da bi se za nepunih mesec i po dana nataložila duplo veća količina.

– U prošloj akciji uklonili smo 120 kubika smeća, sada ga ima duplo više. Trebaće nam sigurno nekoliko dana da sve uklonimo iz vode – kaže Siniša Laković ispred Eko udruženja „Jastreb“.

Smeće u Limu kod Bistrice, foto: PP Media

Za gradnju tri plutajuće barijere – lančanice koje bi trebalo da spreče prodor smeća u područje brane Hidroelektrane “Potpeć”, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš dobile su 70 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine – Priboj 35, Nova Varoš 19 a Prijepolje15 miliona dinara, s tim što je svaka od lokalnih samouprava izdvojila još 20 odsto od ustupljene sume.

Međutim, ono što predstavlja problem jeste finansiranje uklanjanja smeća sa plutajućih barijera. Eko udruženje “Jastreb” iz Priboja za sada periodično volonterski uklanja sakupljenu otpad. Ipak, iz ovog udruženja se nadaju da će u budućnosti svoj rad moći i da naplate.

PP Media