Pribojskoj bolnici potrebni skafanderi i epidemiološke maske, četiri pacijenta na respiratoru

Priboj – U Opštoj bolnici u Priboju trenutno se nalazi 47 ležećih pacijenata u izolacionim blokovima, u protekla 24 sata napisano je 15 uputa za bolničko lečenje, od kojih je primljeno osam, a preostalih sedmoro je vraćeno na kućno lečenje, kazao je za Glas zapadne Srbije direktor bolnice dr Predrag Terzić.

On je naglasio da je u kovid ambulanti bilo 102 prijema, odnosno prvih pregleda.

Dr Terzić je istakao da bolnica poseduje četiri respiratora i da su peti dobili od Ministarstva zdravlja, koji bi uskoro trebalo da bude pušten u rad.

“Sva četiri respiratora su u radu non – stop, a na kovid odeljenjima su uglavnom smešteni pacijenti starije starosne dobi. Većinom su to muškarci krupnije građe. Osim pacijenata koji su intubirani, imamo prilačan broj pacijenata koji su na kiseoniku kako invazivnom tako i neinvazivnom, ali i pacijenata za koje bi voleli da su u boljem stanju”, kazao je dr Terzić.

On je naglasio da što se tiče opreme u bolnici ima svega, ali da postoje neke stvari koje se i do 10 puta više troše nego u prvom piku epidemije. Naročito se to odnosi na opremu za jednokratnu upotrebu iz lične zaštitne opreme zdravstvenih radnika.

“Akutno gorući problem jesu skafanderi kojih imamo, ali nam uvek trebaju, naročito platneni koji mogu da se peru, otkuvavaju i sterilišu, kao i epidemiološke maske. U najavi je da ćemo i to dobiti u toku današnjeg dana ili eventualno sutra”, rekao je direktor bolnice dr Terzić.

GZS i PP Media