Prijepoljci se protive poskupljenju komunalija – koji je to matematičar izračunao predložene cene?

Prijepoljle – Proteklog petka, na prijemu kod predsednika opštine, došlo je oko dvadesetak građana Prijepolja koji koriste uslugu daljinskog  sistema grejanja da ukažu da su predložene cene poskupljenja komunalija neralne.

Prijepoljci zabrinuti zbog najavljenog povećanja cena komunalija, foto: PP Media

Nedostataka u isporuci toplotne energije i funkcionisanju komunalnog preduzeća je mnogo, istakli su građani, gnevni što snose posledice lošeg upravljanja preduzećem i sporosti lokalne samouprave u donošenju odluka koje su davno trebale biti donete i u primeni.

-Koji je to matematičar izračunao ovakvu cenu grejanja? Mi odavno radimo na tome da ugradimo delitelje. Godinama smo pričali o tome kao i da ćemo dobiti savremenu kotlarnicu, ali nažalost sve je to bila bajka koju nam je neko servirao. Nisam video da je na pumpi ijedan ventil zamenjen. U kom veku mi to živimo? Zašto ne mogu tokom noći u spavaćoj sobi priviti grejanje, pa spavati na 10 stepeni?  Nema toga, a godinama se pričalo da ćemo to moći.Gde su sredstva za amortizaciju koju godinama dajemo? Zašto potrošnja struje za pumpu pada na građane? U komunalnom kažu da je to tako i prosto moramo da plaćamo, Ne ponašate se domaćinski prema nama – ističe Dragutin Reljić iz Centrale.

Građani negodovali kod opštinskih čelnika zbog najavljenog poskupljenja komunalija, foto: PP Media

-Na Stadionu u Petici, pored lifta, vertikala, nikad se nismo ugrejali. I žalimo se, molimo i kumimo a plaćamo sto posto grejanje. U oktobru, puste nam grijanje ujutru i malo uveče. Ista priča u martu i aprilu. Cio dan nemamo grejanje a plaćamo ga. Pa što nam ne smanjite to,da ne plaćamo uzalud kad ga nemamo? Zimi, čim je malo toplije napolju, iako je zimski period, ugase nam grejanje a plaćamo ga sto posto. A da li ja imam hleba da jedem, nikad se nisam žalila, nego prvo poletim i platim grijanje i ostale dažbine. I ja i svi građani, ćutimo i trpimo. A pita li nas ko možemo li?  Nas niko ne razume. Samo kažete – mora, mora, mora, revoltirano priča Dragica Pavlović.

Prema rečima predsednika opštine Prijepolje Vladimira Babića, prvobitni zahtev Komunalnog predzeća bio je da se cena grejanja poveća za 80%. Sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno je ipak 50 odsto.

-Mi smo ih primili i saslušali. Da li nam je milo- nije. Jesmo li zadovoljni sa njihovim radom? Nismo. Ali morate shvatiti, teška je godina, nije samo komunalno krivo što je takvo. Možda je krivo dugogoišnje neinvestiranje u njihova osnovna sredstva – rekao je Babić nakon sastanka sa građanima.

Ipak, kako je sastanak odmicao, predsednik je pomenuo da bi povećanje cena grejanja moglo biti i manje- do 30% i da će pokušati da našđe rešenje koje zadovoljava i komunalno i građane.

Jedno je sigurno-građane Prijepolja ne interesuje zašto komunalno preduzeće nije dovoljno opremljeno, zašto nema dovoljno radnika na izvršilačkim pozicijama, zašto lokalna samouprava kasni sa odlukama koje bi bliže odredile uslove za isključenje sa daljinskog sistema grejanja ili pak omogućile da grejanje plaćaju po utrošku. Sve su to problemi koje treba da reši opštinsko rukovodstvo a ne građani na kojima je samo da plate-adekvatno isporučenu uslugu toplotne energije po ceni koju plaćaju i ostali građani Srbije.

Tv Priboj i PP Media