Prijepolje centar rakijskog turizma

Prijepolje – U izdanju Saveza proizvođača rakije Srbije iz štampe je izašao „Кatalog najboljih degustacionih centara rakijskog turizma Srbije“. Luksuzno opremljena publikacija predstavlja 13 najboljih destilerija rakije i njihovih degustacionih centara u Vojvodini, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. U ovu reprezentativnu selekciju uvršten je i rakijski podrum destilerije Ognjena u selu Ivanju kod Prijepolja.

Foto: PP Media

Rakijski turizam je nova grana turizma u Srbiji, koja poslednjih nekoliko godina doživljava ozbiljan uspon i stiče sve veći broj pristalica. Кao i u slučaju vinskog turizma i puteva vina, razvoj privatnog sektora u proizvodnji rakije i znatno povećanje proizvodnje i potrošnje rakije vrhunskog kvaliteta kroz legale tokove doveli su do spoznaje da se dobra rakija ne konzumira samo u ugostiteljskim objektima ili privatnoj režiji, već upravo tamo gde nastaje- u destilerijama.

Rezultat ove interakcije je obeležavanje i mapiranje centara tradicionalne proizvodnje rakije i izgradnja degustacionih sala u više uglednih destilerija u Srbiji koje, nakon korone, privlače sve više domaćih i stranih turista. Za sada ih je najviše u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, tamo gde je i najviše proizvođača najbolje rakije.

Кako je navedeno u Кatalogu, „rakijski podrum Ognjena nalazi se na putu ka Jadranu, u komšiluku Belog Anđela, na obali bistrog Lima, gde u autentičnom etno ambijentu drveta, kamena i cigle susret sa najboljim rakijama i likerima odiše toplinom i neponovljivim uzbuđenjem. „Ognjena podrum“ nudi i jedinstvenu gastronomsku ponudu jela i mezetluka polimskog, mileševskog i zlatarskog kraja i tradicionalnu etno i posnu trpezu.

Uz ove pohvale, u publikaciji su decidno pobrojani i svi turistički potencijali u okruženju Destilerije Ognjena i prijepoljskom kraju, od manstira Mileševe, raftinga bistrim Limom, do blizine Zlatara.

PP Media