Prijepolje: Javna rasprava za izbor novih simbola

Današnja sednica Skupštine opštine Prijepolje na kojoj je trebalo da se raspravlja o grbu te opštine, prekinuta je na jedan sat nakon što su članovi Dveri ušli u salu parlamenta i nisu želeli da je napuste. Uvertira skupštinskom zasedanju bila je javna rasprava koja je sinoc održana povodom usvajanja grba opštine Prijepolje, na kojoj su članovi Dveri, najavli blokadu skupštinske govornice, jer se nikako ne salažu sa predlogom za novi grb opštine.
Javnoj debati, održanoj sinoć u maloj sali prijepoljskog Doma kulture prisustvovao je veliki broj građana Prijepolja. Iznet je niz predloga i sugestija, a ono što je zajedničko jeste da niko nije imao ništa protiv da se 7. jul slavi kao Dan opštine. Međutim, neslaganja je bilo oko novog grba i simbola koje predstavljaju verska i istorijska obeležja dva naroda koji žive u Prijepolju. Predsednik Opštinskog odbora Sandžačke demokratske partije u Prijepolju Esad Hodžić istakao je da je dobro što na prošlom skupštinskom zasedanju nije prihvaćen predlog odbornika Stranke demokratske akcije Sandžaka da se sa dnevnog reda skine tačka o izboru simbola i Dana opštine Prijepolje, kao i da je krajnje vreme da se na novog grbu ove opštine nađu i obeležja bošnjaka.
„Jako je bitno da opština Prijepolje dobije grb sa kojim će biti zadovoljni svi građani. Komisija je odradila dobar posao, uskoro će to biti i pred odbornicima loklanog parlamenta. Smatram da će odbornici u demokratskoj raspravi postupiti politički odgovorno i da ćemo izglasati ovo rešenje“, istakao je Hodžić.
Na javnoj raspravi iz Srpskog pokreta Dveri najavili su da će zbog promene grba pokušati da onemoguće nastavak skupštinskog zasedanja, što se i dogodilo, kada je grupa simpatizera Dveri predvođena predsednikom povereništva te stranke u Prijepolju Borkom Puškićem, ušla u salu i blokirala govornicu. Nešto kasnije, nakon intervencije policije stvoreni su uslovi za nastavak sednice SO Prijepolje.
„Oni su želeli da mimo zakona i mimo poslovnika prisustvuju sednici i blokiraju naš rad. Obratili smo se javnim organima, koji su rešili ovu situaciju“, kazao je predsednik SO Prijepolje Vukosav Tomašević.
Obzirom na obiman dnevni red, koji je planiran za dvadeset šestu sednicu lokalnog parlamenta u Prijepolju, tačka koja se odnosi na usvajanje simbola i njihovu upotrebu biće razmatrana na narednom nastavku.
PP Media