Kontrola auto-škola: U budžet „dodali“ pola miliona

Poreski inspektori češljali su lane i auto- -škole. Ove kontrole pokazale su da vlasnici ne prijavljuju baš svaki čas i beže od poreza. Tako je „prikriveno“ gotovo pola miliona dinara prometa, a svaka druga škola koja je prošla kroz prste poreznika uvedena je u sistem PDV i od ove godine moraće da plaća ovaj porez.

U koordiniranoj akciji inspektora Poreske uprave sa Upravom saobraćajne policije, izvršena je na teritoriji cele Srbije kontrola 200 poreskih obveznika koji se bave obukom vozača – auto-škola. Obračunati su novootkriveni poreski prihodi u iznosu od 484 miliona dinara, a 104 auto-škole su uvedene u sistem PDV. To praktično znači da bi, bez ove kontrole, toliko novca ostalo u džepovima pojedinih vlasnika auto-škola.

– Protekle dve godine, nekako od naših poslednjih protesta u Beogradu, učestale su kontrole po auto-školama – kažu za „Novosti“ vlasnici nekoliko poznatih auto-škola iz glavnog grada. – Dosta škola je izbegavalo da uđe u sistem PDV jer tu pored 20 odsto, koliko iznosi PDV, plaćamo i porez na dobit od 15 odsto.

Tako su kontrole poreznika pokazale da je skoro svaka druga auto-škola bila van sistema PDV?

– Ukoliko ostvarujete veći promet od osam miliona dinara godišnje, onda ulazite u sistem i morate da budete u njemu bar naredne dve godine. Mnogo vlasnika je zadržalo „stare navike“ pa su pazare uplaćivali sa zakašnjenjem tako da je izgledalo da neki dan uopšte i nemaju pazara – priznaju u auto-školama – Pri tome u MUP tačno znaju koliko ste imali časova i ispita svakog dana.

Prošle godine kontrolisane su 174 auto-škole koje nisu bile u sistemu PDV-a, kao i 26 auto-škola koje su se nalazile u sistemu obračuna poreza na dodatu vrednost, saopštila je Poreska uprava.

Iako to baš i ne izgleda tako, u velikoj većini auto-škola s kojima smo razgovarali kažu da imaju dobru saradnju i sa MUP i Agencijom za bezbednost saobraćaja.

– Problema ima, pojavljuju se u praksi, ali imamo česte sastanke sa ljudima iz MUP i Agencije, pa u hodu rešavamo šta možemo – kažu u auto-školama. – Sada se pojavio problem sa ispitivačima, koji godinu dana čekaju na ispit, a koji su nam i ovako deficitarni, ali se nadamo da će Agencija i u ovom slučaju biti efikasna.

Novosti