Prijepolje lider u broju vakcinisanih građana u Zlatiborskom okrugu

Prijepolje – Srazmerno broju stanovnika opština Prijepolje prednjači u Zlatiborskom okrugu po broju vakcinisanih građana. Prvu dozu vakcine primilo je više od 5700 hiljada žitelja ove opštine, dok se revakcinisalo njih 2500. Iz prijepoljskog Doma zdravlja, naglasili su da imaju dovoljne količine vakcina od sva četiri proizvođača i pozvali stanovništvo da se preko portala eUprava prijave za vakcinaciju.

Redovi za vakcinaciju, foto: A.Rovčanin

Zdravstveni radnici u Domu zdravlja svakodnevno vakcinišu na stotine građana Prijepolja. Nakon što su vakcinu primili žitelji starije dobi, i oni iz kategorije prioritetnih grupa, sada su na red došli mladi koji su se prijavili preko portala eUprava. Direktor Doma zdravlja, doktor Sead Porović, kaže da iz užičkog Zavoda za javno zdravlje redovno stižu dovoljne količine vakcina.

– Kao i u celoj Srbiji i Prijepoljcima su na raspoganju četiri vrste vakcina koje nam Zavod za javno zdravlje iz Užica redovno isporučuje. Do juče je ukupno dato 8.018 vakcina, od toga je revakcinisano 2.500 ljudi, a 5.700 je primilo prvu dozu – isitče doktor Porović.

Pored Doma zdravlja, vakcinacija se vrši i u vakcinalnom punktu u Brodarevu, dok nepokretnim licima, nakon što se prijave za vakcinaciju, zdravstveni radnici dolaze na kućnu adresu.

– Nakon što se u prijavi za vakcinaciju pacijent opredeli koju vakcinu želi da primi, u apslikaciji postoji pitanje da li je sposoban da izađe iz kuce ili nije. U slučaju, da je lice nepokretno to unosi kao odgovor, i mi kasnije nakon što dobijemo spisak izlazimo na teren i dolazimo na kućnu adresu da izvršimo vakcinaciju – pojašnjava doktorka Alisa Rovčanin.

Mnogo razvijenije sredine od Prijepolja znatno teže se nose virusom korona. Iz lokalne samoprave poručuju da su zadovoljni predanim radom zdravstvenih radnika i dobrim odzivom Prijepoljca da prime vakcinu.

Zdravstveni radnici i predstavnici lokalne samouprave, foto: A.Rovčanin

– Impozantan je podatak da su zdravstveni radnici Doma zdravlja vakcinisali više od osam hiljada naših sugrađana, što svrstava Prijepolje za lidera u Zlatiborskom okrugu po broju vakcinisanih. Za svaku pohvalu je ovako veliki odziv građana i njihovo odgovorno ponašanje – navodi zamenik predsednika opštine Esad Hodžić.

Načelnik Opštinske uprave, Miodrag Ćubić, poručio je da će lokalna samouprava uvek biti od pomoći zdravstvenom sistemu i svojim građanima.

– U pomoć zdravstvenom sistemu lokalna samouprava je sada uključena kroz col centar. Takođe, naši zaposleni uključeni su u terenski rad i pružaju svu logistiku. Sve naše mogućnosti biće upotrebljene u korist građana opštine Prijepolje – naglasio je Ćubić.

Poslednjih dana, u Zlatiborskom okrugu, broj novozaraženih lica korona virusom je porastu. U Prijepolju raste broj prvih pregleda u kovid ambulanti, dok je se broj novozaraženih kreće između 10 i 15 u jednom danu.

PP Media