Prijepolje: Novčana pomoć za đake prvake

Prijepolju – Opštinsko veće u Prijepolju donelo je odluku o dodeli novčane pomoći za 374 đaka prvaka, u iznosu od osam hiljada dinara, na ime nabavke udžbenika za školu.

Zgrada lokalne samouprave, foto: A.Rovčanin

Većnici su usvojili predlog da se oko 270 hektara poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini, ponudi  u zakup građanima na javnom nadmetanju. Na sednici je bilo reči o uklanjanju pasa lutalica sa ulica i pronalaženju rešenja za problem sa javnim prevozom koji od početka nedelje ne funkcioniše u gradu na Limu.

Foto: A.Rovčanin

Drugu godinu za redom opština Prijepolje, finansiraće nabavku udžbenika učenicima koji prvi put sedaju u školske klupe. Za ovu namenu iz lokalne kase predviđeno je skoro tri miliona dinara.

– Za 374 đaka u našoj opštini, na račune roditelja biće isplaćeno po osam hiljada dinara. Sa ovom praksom nastavićemo i u narednim godinama – kazao je prvi čovek opštine Vladimir Babić.

Čelni ljudi opštine Prijepolje, Vladimir Babić i Esad Hodžić, foto: A.Rovčanin

U petnaestogodišnji zakup, putem javne licitacije biće ponuđeno više od 270 hektara obradivog zemljišta koje se nalazi u javnoj svojini. Prema rečima Babića opština već ima zainteresovanih poljoprivrednika koji žele da zakupe zemlju.

– Nisu tu bitna novčana sredstva koja će opština da dobije od zakupa, zapravo taj zakup će u prvim godinama biti besplatan. Međutim, najbitniji je taj finalni proizvod, ono što će se na tim parcelama pojaviti kao dodatna vrednost, što mi do sada nismo posedovali i naravno zapošljavanje radne snage koja mora tu zemlju da obradi – naglašava Babić.

Od početka godine iz lokalne kase isplaćeno je više od 60 miliona dinara na ime štete nastale od ujeda pasa lutalica. Kako bi se tome stalo na kraj, do izgradnje azila za pse, opština će na javnom pozivu odabrati firmu koja će na human način hvatati i zbrinjavati pse lutalice sa prijepoljskih ulica.

– Taj javni poziv biće obavezujući za ponuđača da ispunjava sve zakonom predviđene uslove, da je upisan u APR, da ima rešenje o azilu odnosno prihvatilištu, da ima određena transportna sredstva, sertifikovana lica koja će hvatati pse lutalice i da prema zakonu ih tretirati – ističe zamenik predsednika opštine Esad Hodžić.  

Firma “Janjušević” iz Priboja, početkom sedmice obustavila je prevoz  putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji opštine Prijepolje. Pored radnika, bez prevoza su ostali učenici koji u srednje škole putuju iz udaljenih seoskih mesnih zajednica. Pregovarački postupak u kojem bi se pronašao novi prevoznik verovatno je rešenje za ovaj novonastali problem.

-Sadašnji ponuđeni ugovor nam ne ostavlja prostora da ga unapredimo, tako da ukoliko ne dođe do njegovog potpisivanja moramo krenuti u nove pregovaračke postupke i pronalaženja najboljeg rešenja za gradski prevoz, pri tom moramo imati privremeno rešenje i ne možemo ostati bez javnog prevoza – tvrdi predsednik opštine Vladimir Babić.

Opštinsko veće donelo je odluku o raspisivanju javnog poziva za prevoz đaka u Brodarevu, takođe imenovalo je novu komisiju za  mlade talente i donelo odluku da finansira 50% troškova za prevoz pijaće vode cisternama do udaljenih seoskih domaćinstava koja nemaju uredno vodosnabdevanje.

PP Media