Manifestacija „Med je lek za dug vek” 15. put zaredom u Prijepolju

Prijepolje – Na platou ispred Doma kulture u subotu će uz poštovanje svih epidemioloških mera po 15. put biti održana manifestacija „Med je lek za dug vek”, koja se tradicionalno održava početkom avgusta, ali je zbog epidemiološke situacije pomerena za jesen.

Direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević, foto: A.Rovčanin

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Prijepolja zajedno sa Udruženjem pčelara iz ovog grada.

Prema rečima direktora TO Nebojše Svičevića očekuje se dolazak velikog broja domaćih pčelara, ali uz poštovanj svih preventivnih preporuka usled aktuelne epidemiološke situacije.

„Očekujemo veliki broj posetilaca a jedna od ideja je da u budućem periodu zajedno sa Udruženjem pčelara radimo na zaštiti geografskog porekla našeg meda, jerje evidentno da je med sa ovog područja izuzetnog kvaliteta. Takođe, u saradnji sa Udruženjem pčelara naručeno je 20 štandova koji nisu mogli da stignu do početka ovogodišnje manifestacije, ali će ubuduće oni biti korišćeni isključivo za ovu manifestaciju”, kazao je Svičević.

On je podsetio da su prethodnih godina na ovoj manifestaciji uzimali učešće i pčelari iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ipak, ove godine zbog epidemiološke situacije nije izvesno da li će se i koliko njih pojaviti.

Svičević je istakao da je epidemija korone u mnogome poremenila normalno funkcionisanje TO i to naročito kada je reč o manifestacijama.

“Do sada je održano tri i ovo je četvrta manifestacija, a planirano je oko dvadesetak, što znači da je situacija umnogome promenjena, ali ne našom voljom”.

Prema njegovim rečima usled virusa korona značajno je promenjena i struktura turista koji dolaze u grad na Limu.

„Prijepolje je tradicionalno beležilo najveći broj tranzitnih turista koji uglavnom idu sa severa i iz centralne Srbije prema Jadranskom moru, ove godine zbog otežanog ulaska u Crnu Goru njihov broj je bukvalno potpuno izostao. Sa druge strane dobili smo zanačajan broj turista koji su posećivali naša sela, seoska kategorisana domaćinstva, najtraženije su bile izolovane i osamljene kuće gde su ljudi sa svojom porodicom i prijateljima boravili od sedam do deset dana”, zaključio je Svičević.

GZS i PP Media