Prijepolje: Osuđena četvorica carinika

Četvorici od 33 carinika sa graničnog prelaza Jabuka kod Prijepolja, kojima je suđeno za primanje, mita danas su pred Višim sudom u Užicu izrečene zatvorske kazne.Goran Špica osuđen je na godinu i po, Milan Lojanica i Despotović na po šest meseci, a Veselin Gašić na tri meseca zatvora.
Osuđeni su, kako je utvrdio sud, jeseni 2009. godine od putnika koji su preko Jabuke iz Srbije prelazili u Crnu Goru uzimali od 10 do 100 evra mita, da bi, naprimer, propustili automobile u kojima je prevoženi polovan bravaski alat, dve fotelje ili kamion koji je transportovao dva spomenika.
Despotoviću je dokazano da je uzeo 2.000 dinara da bi „zažmurio“ na alat za oslikavanje nadgrobnih spomenika koji je jedan putnih prevozio u Crnu Goru.

Preostalih 29 carinika oslobođeno je usled nedostatka dokaza.

Neki od okrivljenih nisu uzeli ni „m“ od mita, za većinu se videlo da jesu. Ali, za tražili smo sklad video snimaka, transkripta za snimaka i izjava svedoka sa optužnicom. Tamo gde je postojala i najmanja sumnja, da ne bi bez izvesnosti carinicima ostavljali trajni pečat, svaku sumnju smo rešavali u korist okrivljenih – saopštio je u obrazloženju presude sudija Ljubiša Radulović.

Sudija je naveo da krivična dela kao što je primanje mita potiču delom iz naše naravi. Jedan od svedoka u ovom maratonskom procesu pričao je da je mislio da se cariniku mora dati novac, pa je uvek pri prelasku državne granice, iako mu to niko nije tražio, u dokumenta koja je dostavljao u carinarnicu stavljao po novčanicu.

Kao dokazni materijal sud je pregledao preko 600 video snimaka na kojima su zabeležni postupci državnih službenika sa Jabuke. Na jednom od njih videlo se kako putnik kroz šalter kućice pred rampom časti carinike pečenjem, na drugom kako čovek iz prijepoljskog kraja, koji je pošao da svoju rakiju trampi za krompir, pruža flašu svoje „ljute“.

U oba slučaja, potvrdio je audio zapis sa kamere, carinici nisu zahtevali nikakav poklon. Niko od carinika kojima je suđeno nije izgubio posao, a neki od njih su u međuvremenu i napredovali u službi.
Izvor: blic