Stiže asfalt na “staru granicu”

Baš kod karaule i carinarnice na Javoru, na graničnoj liniji koja je razdvajala Otomansku carevinu i Kneževinu Srbiju u 19. i na početku 20. veka, za koji dan spojiće se dva puta i omogućiti asfaltna veza između Nove Varoši i Ivanjice.
Sa ivanjičke strane asfalt je na “staru granicu” stigao pre tri decenije. Poslednja deonica od 3,3 kilometra u novovaroškoj opštini gradi se kroz selo Ljepojeviće, zahvaljujući tome što se na Javoru obeležava 140. godišnjica nezavisnosti Srbije, izvojevana u dva srpsko-turska rata 1876-1878. godine.

Ljepojevići, selo na 1.300 metara nadmorske visine, godinama su delili sudbinu komšija u Starom Vlahu, kojima su istorijske prilike i geografska udaljenost – zagorčavale život.

– Iako u opštini prednjačimo po gajenju stoke i proizvodnji mleka i sira, a nekada se ovde tovarilo i po 150 vagona krompira – među poslednjima smo nedavno dobili asfaltnu vezu sa centrom opštine – podseća Dragan Ivanković, seoski aktivista, koji odavno obija opštinske pragove. – Srećna je okolnost da nas nisu zaboravili oni koji odaju počast junacima palim na Kalipolju i po ovim visovima.

U plodnom Kalipolju, zbog kiše, uveliko su zakasneli poljski radovi, niko u zrele trave da unese kosu, brazde u krompirištima pune vode… Gorštaci svikli na muku, gutaju gorko ko slatko, zagledani u trasu što vijuga prema Javoru, a putari je potkivaju belim kamenom iz obližnjeg majdana.

– Ostarismo čekajući da asfalt pređe “staru granicu”. Pa, neka i nama jednom svane – govore Nedeljko i Zoran Ivanković. – Tri mlekare se ovde jagme za mleko, biće sad još oštrija konkurencija. Neće više kupci stoke zanovetati kako ne mogu da dođu od blata preko Kalipolja… I deca će lakše ići u školu…

Ivanjički “Putevi” užurbano rade, uprkos nevremenu koje nedeljama okiva javorske visove. Tehnički direktor Milan Radović kaže da će pre Petrovdana završiti put širine tri i po metra, sa svim pratećim objektima, za šta je država izdvojila 25 miliona dinara.

Krak puta stići će i pod breg Molitva, na kome je kameni beleg poput osmatračnice. Podignut je pre 16 godina, u znak sećanja na Kalipoljsku bitku, 24. juna 1876. godine. Bio je to prvi boj kojim su počele operacije Ibarske vojske na Javoru u Prvom srpsko-turskom ratu, u narodu poznatom kao Javorski rat. Vazalna Kneževina Srbija, koja je Osmanlijama plaćala danak, ovde je, kao i u dolini Morave i Nišave, povela bitku za nezavisnost.

Tri brigade Srpske vojske – Užička, Rudnička i Šabačka – pošle su braći u pohode, da sruše karaule i carinarnice, zidane da vekuju na granici, koja je hatišerifom od 1833. godine utvrđena gde nikad nije bila, da razdvaja isti narod. U bronzi i na kamenu Molitve zapisano je da je u Kalipoljskoj bici, u jednom danu, palo – 500 ratnika.

SABOR

JAVORSKI put će na Petrovdan, 12. jula, kako najavljuju iz opština Ivanjica i Nova Varoš i Humanitarne organizacije “Stara Raška”, u saobraćaj pustiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sabor je na mestu gde je i započeo 1907. godine, kod nekadašnje carinarnice i Karađorđeva šanca, u čijoj blizini je zahvalno potomstvo tada podiglo spomenik majoru Mihailu Iliću i javorskim junacima.
Izvor: Večernje novosti, D.Gagričić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *