Prijepolje: Počeo šesti Festival amaterskih pozorišta zapadne Srbije

Šesti Festival amaterskih pozorišta zapadne Srbije počeo je u petak u prijepoljskom Domu kulture i trajaće sve do 30. maja . Prva predstava koju su mogli da vide ljubitelji pozorišta bila je komedija „Ženidba i udadba“ Amaterskog pozorišta iz Ljubovije. Reditelj ove predstave bio je Borivoje Božanić po tekstu Jovana Sterije Popovića.
Drugog dana Festivala Amaterska scena Doma kulture ,,Pivo Karamatijević“ iz Priboja izvevela je predstavu „Zasluženi odmor“ Dušana Jankovića u režiji Milorada Damjanovića koja je na Smotri amaterskih pozorišta u Bajinoj Bašti dobila niz laskavih priznanja i izborila se za učešće na Festivalu. Nakon Pribojaca na pozorišnom repertoaru je predstava „Narodni poslanik“ Branislava Nušića koja ni danas, posle toliko godina, nije izgubila na svojoj aktuelnosti. Ovaj čuveni tekst na scenu će doneti amateri iz Loznice u režiji i adaptaciji Dragana Ostojića.
Amateri Dramske scene Doma kulture učestvovaće u revijalnom delu programa i ponovo će, u utorak 24. maja, pred publikom izvesti ovogodišnju premijeru predstave Marka Kamelotija „Ne oblaši se za večeru“ u režiji Amara Mešića, nakon čega će posetioci imati priliku da 26. maja vide i predstavu „Crni ram“, po tekstu Radovana Trećeg Jovičića koja je bila najbolja predstava vođena na ovogodišnjoj Smotri amatera u Bajinoj Bašti. Ovu predstavu režirali su tekstopisac i još tri reditelja, Pavle Veselinović, Nikola Marković i Dušan Stefanović pa je predstava koju će izvesti amateri Kompas studija iz Užica u celosti njihov projekat.
U petak, 27. maja, na programu je revijalna predstava. To je prošlogodišnja premijera predstave „Art“ u izviđenju prijepoljskih amatera. Rradi se o tekstu Jasmine Reze u režiji Lilijane Ivanović, koja je na repriznom izvođenju u okviru obeležavanja Dana kulture u Priboju veoma dobro prihvaćena od publike a koja je nakon što se tekst „slegao“ i par intervencija na dinamici dobila pravi pozorišni izraz.
U nedelju, 29. maja opet je takmičarska predstava AP iz Prnjavora koje je pripremilo predstavu po čuvenom tekstu Džordža Orvela, „1984“, u režiji Ivana Tomaševića.
Zavesu na Festival spustiće 30. maja amateri Petrovca na Mlavi koji će igrati predstavu „Nemam da platim i neću da platim“ u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića a po tekstu Daria Fo.
Ovogodišnji selektor Festivala je Dragan Jovičić Jović koji će doneti odluku koja predstava će putovati na Republički festival amaterskih pozorišta u Kuli.
PP Media