Prijepolje: Smanjuje se broj pregleda u kovid ambulanti

Prijepolje – U proteklih sedam dana broj pacijenata koji dolaze u kovid ambulantu se značajno smanjio, kazao je direktor prijepoljskog Doma zdravlja dr Sead Porović. On ističe da je broj PCR testova ograničen, kao i da o tome ko će se testirati odlučuje lekar nakon pregleda.

Smanjene gužve ispred kovid ambulante u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

“Testiraju se pre svega ljudi koji imaju indikacije mou reći da testova ima dovoljno i oni svakodnevno pristižu na nivou dnevnih potreba.

Direktor Doma zdravlja dr Sead Porović, foto: A.Rovčanin

Dr Elvira Strujić takođe ističe da se broj pregleda smanjio, ali da se broj testiranih povećao što je kako trdi, dobro u ovoj situaciji.

“Кovid ambulanta radi od sedam do 20 sati uveče i svi koji imaju povišenu temperaturu preko 37 stepeni i respiratorne tegobe, kašalj, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa, malaksalost, trebalo bi da se jave u kovid ambulantu gde će biti adekvatno zbrinuti. Na licu mesta se odmah rade laboratorijski nalazi koji budu pregledani za pola sata, zatim se vrši snimanje na rendgenu, brzi testovi, PCR trst i potom se odlučuje na osnovu svih pristiglih rezultata da li je pacijent za kućno ili bolničko lečenje”, kazala je dr Strujić.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi takođe se organizuju transporti u tercijarne ustanove ukoliko je pacijent sa težom kliničkom slikom.

GZS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *