Prijepoljski pčelari dobijaju satne osnove

Prijepolje – Članovi Udruženja pčelara iz Prijepolja, njih oko 180, dobiće ove jeseni satne osnove, u okviru projekta “Nabavka sirovog voska i izrada satnih osnova”, sufinansiranog sa 600 hiljada dinara od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje realizuje pomenuto udurženje.

Prerada voska na savremenoj liniji foto A.Rovčanin

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prijepoljski pčelari nabavili su visokokvalitetni vosak, koji je nakon prerade na savremenoj liniji pretvoren u satne osnove i biće podeljen članovima udruženja, srazmerno broju košnica koje pčelari poseduju.

Predsednik udruženja Mirsad Hodžić kaže, da se vodilo računa prilikom kupovine voska, te da on poseduje sve neophodne analize koje su pre nabavke uradili stručnjaci Hemijskog fakulteta iz Beograda.

– Nisko hteli da rizikujemo ništa, kupili smo vosak koji poseduje sve analize koje su uradili eminentni stručnjaci. Rezultati koje smo dobili, pokazuju da se u njemu nalazi 98% pčelinjeg voska, što potvrđuje da se radi o kvalitetnom vosku – tvrdi Hodžić i dodaje da će podela satnih osnova pčrelarima uslediti vrlo brzo, odmah pošto se završi sa preradom voska.

Iskusni pčelari: Mirsad Hodžić i Radiša Žarković, foto: PP Media

Za proizvodnju satnih osnova mora postojati iskustvo u bavljenju pčelarstvom i rukovanju voskom i osnovama, smatra iskusni pčelar Radiša Žarković. On je apelovao na pčelare da vode računa koji vosak koriste i naglasio da su satne osnove koje će dobiti napravljene od voska vrhunskog kvaliteta.

Inače, Udruženje pčelara Prijepolja okuplja oko 180 članova koji poseduju blizu 5600 košnica.

PP Media