Prijepoljski političari jedinstveni: Svaki vid nasilja na nacionalnoj i verskoj osnovi nedopustiv, ponašanje maloletnika je odgovornost starijih

Prijepolje – Komentarišući situaciju nastalu nakon sukoba maloletnika na nacionalnoj osnovi, član Privremenog organa opštine Prijepolje Drago Popadić, kazao je da osuđuje svaku vrstu nasilja, ali i da je njegovo lično zapažanje da su Prijepoljci „pali na ispitu” kada je reč o društvenim mrežama.

Foto: A.Rovčanin

„Društvene mreže su po meni trenutno pokazale da se tu vodi mnogo veća i diskriminacija i verbalni sukobi nego što je to bilo u ovim slučajevima. Dosta nam je komentara i objava na društvenim mrežama, hajde da apelujemo i na roditelje i na decu i na sve činioce, prosvetne radnike, da pustimo sudstvo i policiju da završe posao, a vreme će pokazati da li su bili u pravu, ali ja smatram da su radili u skladu sa zakonom. I još jednom molim i apelujem, dosta nam je komentara i objava koji ne idu u prilog nikome u ovom momentu”, poručio je Popadić.

Član Privremenog organa opštine Prijepolje Drago Popadić, foto: A.Rovčanin

Najstariji odbornik u novom sazivu SO Prijepolje Budimir Tešević kaže da ima drugačiji pristup nemilom događaju koji je ovih dana uzburkao ne samo Prijepolje već i celu državu.

„Mnogi su spremni da ovo prevedu na međunacionalni sukob, što ovo na prvi pogled i jeste. Ali ako uzmemo da su to maloletnici, ne možemo ih kvalifikovali kao strogo nacionalni sukob, to se moglo desiti i u okviru jedne ili druge nacije. Kao čovek, građanin, roditelj i deda najoštrije mogu da osudim i kao pokušaj, a ne učinjeno delo, na račun nacionalne netrpeljivosti. Ja tu decu ne mogu osuditi da su nacionalisti, niti bi ih ikada nazvao, bez obzira sa koje strane potekli, ali dete nosi pečat okruženja i iz svoje kuće. Jako sam nervozan i kao građanin veoma ljut, što su pojedini mediji jedva dočekali da ga okarakterišu kao međunacionalni sukob, sa čime se delimično slažem. Prijepolje kao multietnička sredina, ja to svuda ističem, poznata je kao sredina međuetničke tolerancije i nećemo valjda dozvoliti da na to utiču dvoje nevaspitane dece, jedni koji govore parole koje vređaju i drugi koji to žele pesnicama da reše. Nemojmo ih odmah osuđivati i apriori definisati kao nacionalniste. Apelujem da se pozovu roditelji i Centar za socijalni rad, kako bi se na tu decu vaspitno uticalo”, rekao je Tešević.

Odbornik Budimir Tešević, foto: A.Rovčanin

Odbornik Dveri Ratko Rakonjac iskoristio je priliku kao roditelj i kao prosvetni radnik da pozove sve roditelje, bez obzira na veru i naciju, da moraju da povedu računa šta rade deca.

„Počelo je na najradosniji hrišćanski praznik verbalnim nasiljem a to je sada prešlo u fizičko. Moramo da se dozovemo pameti. Vekovima je Prijepolje bilo multietnička sredina koja je živela u zajedničkoj ljubavi i saradnji i tako treba da ostane. Pozivam i političke činioce da izađu i da građanima skrenu pažnju jer nimalo mi se ne dopada put kojima smo krenuli jer podseća na trenutke koje su se dešavali devedesetih, a nadam se da to niko ne želi da se ponovo dogodi”, rekao je Rakonjac.

Odbornik Dveri Ratko Rakonjac, foto: A.Rovčanin

Predsednik OO SDP – a Esad Hodžić kazao je da su deca u ovom slučaju najmanje kriva i da je njihovo ponašanje posledica opšteg stanja za koje su, tvrdi on, odgovorni stariji.

„Dobro je što institucije, MUP i tužilaštvo odmah reaguju, ali se problem neće rešiti kažnjavanjem i pritvaranjem maloletnika. Ukoliko šira društvena zajednica ne shvati ozbiljnost situacije i nužnost hitnog delovanja, bojim se da se neće na ovom zaustaviti”, kazao je Hodžić.

Predsednik OO SDP Prijepolje Esad Hodžić, foto: A.Rovčanin

Bošnjačko srpski savez izdao je saopštenje u kojem izražava duboku zabrinutost i oštro osuđuje nedavni incident koji se dogodio u Prijepolju.

„Incident, koji je uzrokovao uznemirenost među stanovnicima, smatra se ozbiljnom pretnjom miru, toleranciji i međuetničkom suživotu u ovoj opštini. Incidenti poput ovog, koji uključuju nasilje od strane mladih osoba, posebno su zabrinjavajući. Savez naglašava da je nasilje, bez obzira na njegov oblik ili motiv, neprihvatljivo i da predstavlja direktan izazov osnovama društvenog suživota i međuetničke harmonije. Ovakvi i slični incidenti su ozbiljna pretnja miru, toleranciji i međuetničkom suživotu koji je od suštinske važnosti za naše društvo i opštinu Prijepolje. Svako nasilje i diskriminacija na osnovu nacionalnosti, vere ili bilo kojeg drugog ličnog svojstva, mora biti oštro osuđeno”, navodi se u saopštenju BOSS – a.

PP Media i GZS